"Juče smo na računu imali 315 milijardi dinara. Džaba nam svi putevi, ako nema ko da se vozi njima"

Prema rečima ministra finansija, tri trenutna prioriteta su povećanje plata i penzija, ulaganje u infrastrukturu i podizanje nataliteta

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar finansija, Siniša Mali, gostovao je jutros na jednoj domaćoj televiziji i tom prilikom se dotakao raznih tema: od nataliteta do projekta "Jadar".

Na samom početku je govorio o merama podrške natalitetu i istakao da nam "ne znače puno svi auto-putevi koji su izgrađeni, ako se po njima niko neće voziti". Osvrnuo se i na pomoć za mlade roditelje, rekavši da "imamo novac za to".

- Nije pitanje novca, već ispravne politike. To je 300.000 dinara za prvorođeno dete, a u narednih nekoliko dana izaći ćemo sa novim merama za prvorođeno i drugorođeno dete - rekao je ministar i dodao da je "Srbija juče na računu imala 315 milijardi dinara".

- Za ove mere nema potrebe da idemo na bilo kakvo zaduživanje, tako da ćemo u budžetu naći novca za to. Kada definišete prioritete na pravi način, a to je povećanje plata i penzija, ulaganje u infrastrukturu, i treća stvar je podizanje nataliteta. Sa ta tri jasna prioriteta mi definišemo budžet - kaže Mali i napominje da će Srbija imati najveći kumulativni rast u Evropi, od 7,5 odsto.

Mali se dotakao i pomoći od 20 evra, podsećajući da će ona biti isplaćena 7, 8. i 9. decembra svim punoletnim građanima. Novac najpre dobijaju penzioneri.

- Više od 5 miliona građana se prijavilo za ovu pomoć, što vam samo govori o opravdanosti mere. Ti koji su se prijavili najbolje znaju da li je ova pomoć opravdana ili nije - rekao je Mali i dodao da su "sačuvana radna mesta i ublažene posledice korona krize".

Podsetio je i da će svi penzioneri dobiti još 20.000 dinara pomoći, ali i da će od 1. januara sve penzije biti povećane po švajcarskoj formuli. Dodaje da će od 1. januara 2022. da poraste i minimalna zarada u Srbiji, na 35.000 dinara.

Foto: Shutterstock

Ekološka pitanja

Ministar Mali je rekao da u 2022. godini "imamo tri puta više novca izdvojeno za ekologiju", i podsetio da se širi kanalizaciona mreža, kao i postrojenja za preradu otpada u svim lokalnim sredinama u Srbiji, uz pomoć kineskih partnera.

Naveo je i da će iduće nedelje biti razmatrane izmene zakona o eksproprijaciji, i da će danas napraviti predlog kako bi do četvrtka bio u Vladi Srbije.

- U ovom trenutku je svaki dokument, bilo kakva odluka koja je vezana za Rio Tinto, više od godinu dana daleko od nas - kaže Mali i nadovezuje se na projekat "Jadar", rekavši da će "građani odlučivati o njemu tek ako se pokaže da neće imati uticaja na životnu sredinu".

Video: Kako funkcioniše e-fiskalizacija u Srbiji

(Telegraf Biznis)