Investirate u kriptovalute? I digitalnu imovinu sve više ljudi mora da prijavljuje

Novi zahtevi za izveštavanje o transakcijama će uticati na investitore na nekoliko načina

Foto: Freepik

Prijavljivanje trgovine kriptovalutama Poreskoj službi više neće biti zasnovano na "sistemu časti". Počevši od poreske 2023. godine, spoljna strana će prijaviti agenciji sve vaše potencijalno oporezive transakcije digitalne imovine.

"Ako ste ikada radili ili investirali u akcije, znate da se novac koji zaradite prijavljuje saveznoj vladi. To je zato što vi i poreska uprava dobijate obrazac W-2 od vašeg poslodavca, koji izveštava o vašoj godišnjoj zaradi i obrazac 1099 od vašeg brokera, koji izveštava o vašim transakcijama akcijama", piše CNN.

Naravno, članak se pre svega odnosi na one koji posluju u Americi, a ta zemlja i jeste, pored Kine, najveće tržište kriptovaluta. Do sada, međutim, nisu postojali uporedivi zahtevi za izveštavanje trećih strana za trgovinu i transfere kriptovaluta - ili za bilo koju drugu digitalnu imovinu, kao što je NFT.

Ali, nedavno usvojeni zakon o infrastrukturi uključuje odredbe koje zahtevaju od "igrača" iz kripto industrije, koji posreduju u transakcijama digitalnih sredstava, da izdaju 1099-B za račune svojih klijenata, koji će stizati početkom 2024, za transakcije iz 2023. godine.

A, u pokušaju da oteža pranje novca, novi zakon takođe zahteva od preduzeća da prijave poreskoj upravi svaki put kada prime više od 10.000 dolara u kriptovalutama, u jednoj transakciji (ili u dve ili više povezanih transakcija), baš kao što moraju da prijave kada prime gotovinu iznad tog praga.

Propuštanje s namerom može biti krivično gonjeno kao federalno krivično delo. Ovi novi zahtevi za izveštavanje će uticati na investitore koji trguju digitalnom imovinom na nekoliko načina, dodaje CNN.

Najpre, ne možete ostati anonimni. Ali, zahtevi za izveštavanje predstavljaju potencijalnu prednost za kripto investitore, jer dokazuju da je kripto imovina tu da ostane. Loša strana će biti gubitak anonimnosti za one koji žele da svoje transakcije zadrže privatnim na osnovu glavnice, ili koji nisu ispunili svoje poreske obaveze. Kada otvorite bankovni ili brokerski račun, morate da pružite mnogo ličnih podataka koji se unakrsno proveravaju da biste potvrdili da ste osoba za koju se iskazujete.

Morate da navedete svoje zvanično ime, adresu, broj telefona i broj socijalnog osiguranja ili drugi identifikacioni broj poreskog obveznika, između ostalog.

Ipak, neće svaka kripto transakcija zahtevati izveštavanje treće strane jer nije svaka kripto transakcija oporezivi događaj. "Sama kupovina kriptovaluta se ne oporezuje niti podleže prijavi po zakonu. Morate nešto da uradite sa tim, kao što je prodaja ili zamena", navodi se dalje u tekstu.

Foto: Freepik

Ko tačno mora da prijavi?

Neki u kripto industriji su sugerisali da je zakon napisan tako široko da se različiti igrači, kao što su rudari i dobavljači softvera, mogu definisati kao "brokeri," iako možda nemaju nikakve veze sa posredovanjem u oporezivoj transakciji.

Ako je tako, oni koji su možda pogrešno klasifikovani mogli bi biti opterećeni "masovnim obavezama izveštavanja," kako je na Tviteru rekao izvršni direktor Coinbase-a, Brajan Armstrong.

Postoji sličan nedostatak jasnoće o tome šta će se smatrati biznisom za potrebe izveštavanja velikih pojedinačnih transakcija. "Ovo je nova industrija pa je teško znati šta će regulatori misliti da je biznis, dodaje se u tekstu CNN-a i napominje da je nejasno, na primer, kako bi se mogle klasifikovati aktivnosti decentralizovanih finansija (DeFi), skupovi za ulaganje i NFT.

Ali, očekuje se veći stepen transparentnosti kada Ministarstvo finansija izda propise o tome kako tumačiti i sprovoditi zakonske zahteve za izveštavanje.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf Biznis)