"Ima više odgovornih, ali sada je za nestanak struje odgovorna uprava EPS-a"

Povodom situacije u Obrenovcu, oglasio se vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije

Foto: Shutterstock

- Oko 30 odsto sistema Elektroprivrede Srbije (EPS), odnosno 260 trafo-stanica nije u funkciji trenutno, a 9.000 korisnika u Srbiji nema struju, za šta je kriva uprava EPS-a - izjavila je ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović

- Pričamo o distributivnom sistemu koji očito prethodni, dugi niz godina nije dovoljno dobro održavan. Mislim na investicije koje su morale da se ulože u stubove, mrežu; rastinje je moralo da se seče, a ne samo gde je dostupno. Monteri su na terenu, lavovski se bore da danas svi dobiju struju - istakla je ministarka u izjavi RTS-u.

Dodala je da u svim oblastima energetike mora da se ulaže mnogo više, jer ako se ne ulaže - to jednom dođe na naplatu.

- To je jedan deo priče, drugi deo priče je unutar EPS-a. Imamo situaciju da oko 30 odsto sistema nije u pogonu, to je veomamnogo. Država je obezbedila novac i za uvoz struje i mazuta, ali to nije trebalo tako da se desi. Sistem je jako osetljiv, mi smo u krizi, stvari nisu rešene, a kad se završi, videćemo ko je u celom lancu napravio problem - rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka nije odgovorila na pitanje da li se oseća odgovornom za ovu energetsku krizu. "Energetika mora da promeni način kako funkconiše, planiranje u sektoru energetike ne valja, pre svega u EPS-u. Umesto da naš ugalj koristimo za stabilnost, nama se ovo desi", rekla je ministarka.

Napomenula je da ima više odgovornih u lancu za ovu krizu, ali da je u ovom trenutku kriva uprava EPS-a. Odgovarajuci na pitanje hoćemo li imati dovoljno uglja za rad termoelektrana, Mihajlovićeva je rekla da ćemo "morati još više da radimo na tome".

Istakla je da su iz EPS-a mesecima unazad tvrdili da smo spremni za zimu, a onda se desilo da za pola sata sve ispadne iz sistema.

Povodom situacije u Obrenovcu, oglasio se vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije, Milorad Grčić. On je izjavio da je cilj da "svi blokovi u obrenovačkim termoelektranama za vikend budu na mreži i dodao da je siguran da će to biti ostvareno".

- Odgovornost za kvar je isključivo na meni, a ko je kriv, ko je napravio propust utvrdićemo u najkraćem mogućem roku. Prioritet je da sve blokove vratimo na mrežu - rekao je Grčić na jednoj domaćoj televiziji.

Podsetio je da u nedelju Obrenovac nije imao ni vodu, ni grejanje što je, kaže, bio strašan problem. "Voda je vraćena u toku noći, a naredne noći je vraćeno i grejanje, onog momenta kada smo uspeli da podignemo i vratimo na mrežu blokove A1 i A2", rekao je Grčić i dodao da su to najstariji blokovi, stari 50 godina.

Kaže i da je na termoelektrani "Nikola Tesla" B vraćen na mrežu najpre Blok B2. Istakao je da TENT B danas radi ceo, da se na TENT-u A stabilizuje rad bloka A3, te da je sledeći prioritet blok A4.

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)