Orban: "Mađarska želi da poveća uvoz gasa iz Rusije, dugoročni ugovori su veoma važni"

Putin je rekao da Mađarska dobija gas po nižoj ceni, upravo zbog obavezivanja na dugoročnije ugovore

Viktor Orban / Foto: Tanjug/AP

- Mađarska želi da poveća uvoz prirodnog gasa iz Rusije u okviru dugoročnog bilateralnog ugovora - izjavio je premijer te zemlje, Viktor Orban, na današnjem sastanku s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji je počeo u Kremlju.

Kako je dalje naveo, "s obzirom na to da u celoj Evropi trenutno vlada kriza energije, tačnije gasna kriza, zaključivanje dugoročnih ugovora je veoma važno".

- Cenimo njihovo potpisivanje. Voleo bih da tokom današnjeg sastanka postignemo dogovor o povećanom obimu dobavljača - rekao je Orban, a prenosi Tas.

Ruska agencija RIA navodi da je Putin uzvratio rečima da "Mađarska kupuje gas po nižoj ceni od ostatka Evrope, jer ima dugoročni ugovor".

Reč je o 15-godišnjem ugovoru koji su, podseća RIA, mađarska i ruska strana potpisali u septembru prošle godine, a prema kojem će Mađarskoj biti isporučeno 4,5 milijardi kubnih metara gasa preko dve rute - preko Austrije i preko Srbije.

Kako je najavljeno, Putin i Orban će tokom današnjeg sastanka razgovarati o razvoju bilateralne saradnje na trgovinskom, ekonomskom, energetskom i kulturnom planu, i razmeniti mišljenja o ključnim pitanjima vezanim za evropsku bezbednost.

Video: Prihodi Uprave carine su u 2021. bili veći za 21 odsto u odnosu na prethodnu godinu

(Telegraf Biznis)