Momirović posetio najveću evropsku marinu: Luka Antverpen zainteresovana za beogradski projekat

Trenutno se razmatra konačno rešenje za novu lokaciju Luke Beograd, pri čemu se početak radova očekuje krajem 2023. godine

Foto: MGSI

Na poziv Luke Antverpen, ministar građevine Tomislav Momirović obišao je tu luku, inače najveću po površini u Evropi.

Luka zapošljava 150.000 ljudi i važi za "motor ekonomskog razvoja", ne samo Belgije, već i čitave EU. Tokom posete, Momirović se uverio u ogromne kapacitete Luke, zbog kojih je postala jedna od najvažnijih u svetu.

Direktor Luke Antverpen, Kristof Vateršut, upoznao je ministra sa poslovnim rezultatima i istakao zainteresovanost Luke da učestvuje u realizaciji projekta izgradnje nove marine u Beogradu.

- Luka Beograd je jedan od značajnijih projekata čiju realizaciju naše ministarstvo i Vlada pripremaju, a koji po svojim potencijalima ima mogućnost da postane najznačajniji lučki projekat na Dunavu. Interesovanje Luke Antverpen za učešće u realizaciji ovog projekta potvrđuje da imamo kvalitetan projekat, pri čemu je svako ulaganje u vodni saobraćaj istovremeno ulaganje u zaštitu životne sredine, jer govorimo o ekološki najprihvatljivijem vidu transporta - izjavio je Momirović.

Trenutno se razmatra konačno rešenje za novu lokaciju Luke Beograd, pri čemu se početak radova očekujekrajem 2023. godine.

Video: Brnabić: Stavljena je tačka na slučaj RioTinto

(Telegraf Biznis)