"Skače čelik još 3 dolara, to poskupljuje naš objekat za 350 evra": Raste vrednost građevinskih radova

Krajem godine porasla vrednost građevinskih radova u Srbiji

Foto: Shutterstock

Vrednost izvedenih građevinskih radova u Srbiji je u četvrtom kvartalu prošle godine porasla za 27,1 odsto u tekućim cenama, dok u stalnim cenama taj rast iznosi 10,4 odsto u odnosu na isti kvartal 2020. godine, objavio je Republički zavod za statistiku.

Posmatrano prema vrsti građevina, vrednost izvedenih radova na zgradama je povećana za devet procenata a na ostalim građevinama za 11,2 odsto u stalnim cenama.

Najveći rast je zabeležen u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, 42,5 odsto, a u Južnoj i Istočnoj Srbiji vrednost izvedenih radova je opala za 9,6 odsto u odnosu na isti kvartal 2020. godine.

Na naše cene preliva se i cena sa svetskog tržita. Tako je cena rude gvožđa premašila nivo od 150 dolara po toni. Veća građevinska aktivnost, po pravilu, podrazumeva veću proizvodnju čelika, što zauzvrat jača potražnju za rudom gvožđa.

Više radova, više čelika. To vuče i cene

Ruda gvožđa, koja je sirovina za proizvodnju čelika, oporavila se nakon pada u novembru, kada je cena bila ispod 100 dolara po toni. Skok se dešava usled očekivanog stabilnijeg rasta u 2022. Peking je već preduzeo niz mera, uključujući smanjenje kamatnih stopa i ubrzanje infrastrukturnih projekata.

Odlaganje roka za realizaciju klimatskih ciljeva u industriji čelika poklapa se sa nedavnom retorikom Pekinga o uravnoteženju zelenih ciljeva sa drugim ekonomskim ciljevima.

A naše uvoznike čeka novi skok. Naime, čelik je u nabavci već kupljen za 3 dolara više. Što u praksi znači, primera radi 350 evra više po jednom objektu u koji uglavnom ide čelik.

- Naši objekti su oko 40 kvadrata i malo više. Kako nam je rekao dobavljač, u ponedeljak nam stiže porudžbina, ali 3 dolara skuplja. Ukupno, to će poskupeti i naše radove za oko 350 evra. Primorani smo onda i mi da konačnu cenu naših usluga povećamo prema krajnjem kupcu. Do sada smo odlevali, ali uz konstantan skok cene građevinskog materijala, nezaobilazno je - kaže naš sagovornik koji radi na građevinskim, montažnim objektima.

Video: Neki na hranu, neki na banju: Pitali smo penzionere na šta će da potroše 20 000 dinara

(Telegraf Biznis)