Hranu u ovom restoranu vam ispeku za par sekundi: Roštilja se na lavi iz vulkana

Novo "užareno" iskustvo u restoranima

Foto: Bompas & Parr / Ferrari / Profimedia

U zapanjujućem okruženju saudijskog grada AlUla koji je dom i arheološkog nalazišta Hegra pod UNESCO-vom zaštitom može se uživati u nesvakidašnjem gastronomskom iskustvu.

Britanska kompanija Bompas & Parr ovde održava degustiranja hrane pripremljene na rastopljenoj lavi. Pod imenom Forces of Nature (Sile prirode) zainteresovani mogu da probaju lokalne namirnice koje se obrađuju na temperaturama do neverovatnih 1.300 Celzijevih stepeni.

Tehničari u zaštitnim odelima izlivaju lavu od rastopljenih stena na prostor za pečenje, a zbog visoke temperature neka jela biće gotova u svega par sekundi.

Druge namirnice se pak, peku, dime i griluju na otvorenoj vatri. Na ekskluzivnom jelovniku ovog pop-up restorana u kanjonu područja Shalal nalazi se tri menija namenjena za vegane, vegetarijance i ljubitelje mesa.

Ovaj poduhvat se zasniva na revolucionarnom radu jednog od najistaknutijih svetskih stručnjaka, prof. Roberta Visockog sa Univerziteta u Njujorku.

Video: Ciprijani: Uvek je dobro širiti se na mesta koja volite

(Telegraf Biznis)