Novi udar na Putinove oligarhe: Oštre sankcije za Usmanova i Šuvalova

Usmanovu su juče vlasti u Nemačkoj zaplenile luksuznu jahtu čija je vrednost oko 600 miliona dolara

Foto: Profimedia/TASS/ddp USA, Profimedia/TASS/ Valery Sharifulin

Velika Britanija i SAD danas su uvele novi paket sankcija koji će uključivati ruske oligarhe, među kojima se posebno izdvajaju Ališer Ušmanov i Igor Šuvalov, saopšteno je.

U saopštenju britanske kancelarije za spoljne poslove navodi se da se ovim vodećim oligarsima uvodi zabrana putovanja u Veliku Britaniju, a takođe će im biti zamrznuta i sva imovina koju imaju u ovoj zemlji.

Ušmanovu i Šuvalovu, koji su inače bliski Putinu, takođe je zabranjeno da sarađuju sa bilo kojim britanskim državljaninom.

- Velika Britanija je uvela nove sankcije vodećim oligarsima. Ovi Putinovi saradnici su sada odsečeni od svojih značajnih interesa u Velikoj Britaniji - navode iz britanske kancelarije za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj.

Ališer Ušmanov je nekada imao udela u vlasništvu u fudbalskim kluvbovima Arsenal i Everton, a osim toga poseduje i vilu u Hajgejtu koja je procenjena na 48 miliona funti, kao i imanje Saton plejs iz 16. veka.

Imovina Igora Šuvalova u Velikoj Britaniji između ostalog uključuje i dva luksuzna stana u centru Londona čija je vrednost procenjena na 11 miliona funti. On je deo Putinovog užeg kruga saradnika i predvodio je kandidaturu Rusije za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018. godine.

U međuvremenu je i Bela kuća saopštila da će sankcije biti uvedene nekim ruskim oligarsima, među kojima su i Ušmanov i Šuvalov, kao i članovi njihove porodice.

Oni će biti odsečeni od finansijskog sistema SAD, njihova imovina će biti zamrznuta i neće moći da je koriste.

- Sankcije će biti uvedene oligarsima za koje se zna da usmeravaju, ovlasćuju, finansiraju, podržavaju ili sprovode aktivnosti ruske spoljne politike - saopštila je Bela kuća.

Podsetimo, Evropska Unija je u ponedeljak uvela sankcije ruskom milijarderu Ališeru Ušmanovu, a vlasti u Nemačkoj su u međuvremenu zaplenile jednu od njegovih jahti Dilbar, čija je vrednost procenjena na skoro 600 miliona dolara.

Video: Lazar iz Ukrajine za Telegraf o situaciji u državi: Svakim danom sve više civilnih objekata strada

(Telegraf.rs)