Bajden potvrdio: SAD zabranile uvoz ruskih energenata

Predsednik SAD je istakao da je odluka doneta u konsultaciji sa evropskim saveznicima, koji se više od SAD oslanjaju na rusku energiju

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden uveo je potpunu zabranu uvoza ruske nafte, gasa i drugih energenata u Sjedinjene Američke Države.

Bajden je svoju odluku saopštio na današnjoj konferenciji za medije i naveo da ovaj potez znači da su SAD zadale "još jedan snažan udarac" Putinovom rukovodstvu.

Predsednik SAD je istakao da je odluka doneta u konsultaciji sa evropskim saveznicima, koji se više od SAD oslanjaju na rusku energiju.

Bajden je naveo i da zna da će zabrana uvoza ruske nafte, prirodnog gasa i uglja u SAD koštati i državu, ali da su poslanici ujedinjeni u preduzimanju akcija.

- Biće tu i troškova ovde u Sjedinjenim Državama. Rekao sam da ću se izjednačiti sa američkim narodom od početka, a kada sam prvi put pričao o ovome, rekao sam da će odbrana slobode koštati, koštaće i nas. Republikanci i demokrate to podjednako razumeju i odlučni su da to moramo da uradimo - rekao je Bajden.

On je poručio da "Putinov rat već boli američke porodice".

- To se najbolje oseti na pumpama. Otkako je Putin počeo da gomila vojsku na granici sa Ukrajinom, cena gasa skočila je za 75 centi. Sa ovom odlukom nastaviće da skače - rekao je Bajden.

Video: Ovacije za svaku reč protiv Rusije: Bajden poručio Putinu i oligarsima da će se obrušiti na njih

(Telegraf.rs)