Talas poskupljenja, Srbi u neverici: Vekna hleba na grčkom ostrvu košta 2,4 evra

U prodavnicama sve poskupljuje

Foto: Facebook/Nebojsa Andric/Live from Greece

U Grčkoj u poslednjih 25 godina nije zabeležena viša stopa rasta cena. Godišnja potrošačka inflacija porasla je u februaru na 7,2 odsto.

Kao reakciju na nezavidno stanje privrede, dva najveća radnička sindikata u Grčkoj, koja predstavljaju oko 2,5 miliona radnika zaposlenih u javnom i privatnom sektoru, pozvali su na generalni štrajk.

Grcima dolaze ogromni računi za struju i sve u prodavnicama poskupljuje.

Prosečna plata dovoljna je za 19 dana u mesecu jer su rashodi za kiriju, hranu i grejanje postali za 65,1 odsto veći u odnosu na prošlu godinu. Od mesečne plate bezmalo jedna polovina odlazi na hranu, a ostatak od oko 51 odsto na grejanje, čak 20 procenata više nego lani.

Statistički podaci pokazuju da su poskupeli voće, povrće, ulje, mast, hleb, mesni proizvodi...

Na grčkim pumpama ima benzina i cena je više od dva evra za litar goriva. Ipak, za sada nema nikakvih ograničenja, u prodavnicama ima robe, ne primećuje se povećana potražnja i nema praznih rafova. Grčku su, kao i ostali deo Evrope, najviše pogodile cene gasa i struje, koje su za potrošače povećane za čak 160, odnosno 80 odsto.

Međutim, vlada je odmah reagovala i do sada je u pakete pomoći domaćinstvima uloženo preko četiri i po milijarde evra, što je omogućilo da računi za struju i električnu energiju budu koliko-toliko podnošljivi.

Foto: Shutterstock

Grčka elektrodistribucija je u ceni intervenisala sa 800 miliona evra, zbog čega, navodno, nije proteklih meseci imala nikakvu zaradu. Visoke cene struje i gasa već su prouzrokovale privremeni prestanak rada nekih fabrika na severu zemlje.

Poskupljenje energenata je posredno umanjilo potražnju voća i povrća u evropskim zemljama, pa je tako izvoz grčkih mandarina i pomorandži u Rumuniju smanjen za 51 odsto, izvoz u Srbiju smanjen je za 65 odsto kada je reč o mandarinama i 52 odsto u slučaju narandži, a izvoz u Poljsku manji je za čak 92 procenta.

Da su cene namirnica visoke svedoče i naši građani koji borave u toj zemlji, a N.A. koji nam je ustupio fotografiju kaže da obična vekna hleba od 800 grama košta u Eviji 2,4 evra.

On je fotografiju objavio u Fejsbuk grupi "Grčka info", stranici koja okuplja građane Srbije koji letuju u Grčkoj, imaju tamo nekretnine, ili jednostavno vole da čitaju informacije o toj zemlji, a gde je dobio pregršt komentara.

Kak nam svedoči N.A. mnogi građani iz naše zemlje tražili su mu dokaz o tačnosti računa, jer mu nisu poverovali da je hleb toliko "skočio".

Rekordni skok cena životnih namirnica ozbiljno je zabrinuo sve potrošače u Nemačkoj. Ne samo da je vrtoglavi skok vidan u svim supermarketima, kupci se suočavaju i sa novim problemom, nestašicom ulja.

Video: Ukrajinci puštoše prodavnice: Gužve u marketima, prazni rafovi, nabavljaju se velike količine zaliha

(Telegraf Biznis)