Čuvena pivara odlazi iz Rusije i gubi milijardu evra zbog toga

AB InBev se ovim potezom pridružuje "trendu" odlazećih kompanija iz zemlje koja je 24. februara izvršila invaziju na Ukrajinu

Ova čaša podseća na vrstu „tulip”, koja se koristi za belgijske ejlove, ali je verovatnije „snifter”, iz koje se, pored belgijskih piva, piju i imperijalni staut, dupla IPA, pšenička ili voćna piva, itd. Foto: Freepik

Belgijski proizvođač piva, Anhojzer-Buš InBev (AB InBev), prodaće vlasnički udeo koji drži u ruskom mešovitom preduzeću.

Taj potez će ga koštati gubitka od 1,1 milijardi dolara (oko milijardu evra), pošto se najveća svetska pivara pridružila globalnom trendu izlaska iz poslovanja u Rusiji, zbog napada na Ukrajinu.

Kompanija sa sedištem u belgijskom gradu Levenu, saopštila je danas da će prodati manjinski udeo u zajedničkom preduzeću AB InBev Efes, dodajući da je već u "aktivnim pregovorima" sa turskim partnerom Anadolu Efesom o kupovini udela, prenosi Blumberg.

U saopštenju AB InBev-a se navodi da će potencijalni dogovor uključivati i zahtev o suspendovanju licence ruskom mešovitom preduzeću da proizvodi i prodaje pivski brend Badvajzer u Rusiji.

AB InBev je ranije objavio da će, kao manjinski vlasnik u tom mešovitom preduzeću, pretrpeti gubitak od 1,1 milijardi evra zbog izlaska sa ruskog tržišta, koji će u finansijskom izveštaju za prvi kvartal iskazati kroz otpis nenovčane imovine.

Video: Nakon što se vakcinišete protiv korone, u ovoj pivari možete i da popijete Vakcinu

(Telegraf Biznis)