Rusi našli namenu Severnom toku 2: "Koristićemo ga za naše potrebe"

Gasovod Severni tok 2, dužine 1.200 kilometara koji ide po dnu Baltičkog mora

Foto: Tanjug/AP

Ruski gasni gigant Gasprom najavio je da će koristiti kopneni kapacitet gasovoda Severni tok 2 za domaće potrebe Rusije.

U Gaspromovom postu na društvenoj mreži Telegram navodi se da je, s obzirom na činjenicu da gasovod trenutno nije u upotrebi, kompanija odlučila da ga koristi za snabdevanje gasom severozapadnih regiona Rusije, prenosi britanski javni servis BBC.

Gasovod Severni tok 2, dužine 1.200 kilometara koji ide po dnu Baltičkog mora, projektovan je za prenos gasa od ruske obale u blizini Sankt Peterburga do Lubmina u Nemačkoj.

Nemačka je u februaru ove godine suspendovala proces davanja dozvole za rad ovog gasovoda, čime je praktično zaustavila taj projekat do daljeg.

Šta je Severni tok 2

Iza projekta gasovoda Severni tok 2 stoji ruski gasni holding Gasprom, a u njega su još uključene nemačke kompanije Uniper i Vinteršel, francuski Anži, britanski Šel i austrijski OMV.

Nemačka je ranije zaustavila projekat podmorskog gasovoda, namenjenog da udvostruči protok ruskog gasa direktno u Nemačku, nakon što je Rusija zvanično priznala dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini.

Ovaj energetski projekat, koji je izazvao duboke podele u Evropi, vredan 11 milijardi dolara, završen je u septembru prošle godine. Gasovod nije pokrenut jer još nije dobio dozvolu za rad od Nemačke i Evropske unije.

Ovaj gasovod je trebalo da diverzifikuje snabdevanje Evrope energijom, ali je naišao na protivljenje Vašingtona, a i unutar same Evropske unije. Protivnici tog projekta tvrde da će on povećati zavisnost Evrope od snabdevanja gasom iz Rusije i da će lišiti tranzitnih taksi Ukrajinu, preko koje ide drugi ruski gasovod.

Video: Vučić: Nemačka ima 55 odsto zavisnost od ruskog gasi mi 100 odsto

(Telegraf Biznis)