Blumberg: Rusija može sebi da dozvoli taj luksuz, da potpuno prekine isporuke gasa Evropi

Nekoliko evropskih lidera je više puta optuživalo Moskvu da koristi gas kao "oružje političkog pritiska", a Kremlj je odbacio te optužbe

Foto: shutterstock.com

Rusija može u potpunosti da obustavi izvoz prirodnog gasa u Evropu na više od godinu dana, a da ne nanese značajnu štetu nacionalnoj ekonomiji, objavio je Blumberg, pozivajući se na stratege kompanije Capital Economics.

U svetlu trenutne situacije cena, ruski "platni bilans je u tako jakoj poziciji da, ako cene nafte i izvoz nafte ostanu na sadašnjem nivou, Rusija bi mogla da zadrži izvoz gasa u Evropu na 20% normalnog nivoa najmanje tri godine", navode analitičari konsultantske kuće u belešci u koju je njujorška agencija imala uvid.

Godišnje prekidanje snabdevanja od strane Rusije moglo bi da se desi "bez negativnih posledica po njenu ekonomiju", rekao je Lijam Pič, jedan od ekonomista u Capital Economics-u. Prema rečima Piča, uprkos smanjenim količinama, ruska kvartalna zarada ostvarena izvozom gasa mogla bi da iznosi 20 milijardi dolara.

- Da li će Rusija potpuno zavrnuti slavinu ili ne, biće politička odluka i dužina bilo kakvog prekida zavisiće od veličine kompenzacije prihoda od nafte - kaže ovaj stručnjak.

Nekoliko evropskih lidera je više puta optuživalo Moskvu da koristi gas kao "oružje političkog pritiska", a Kremlj je odbacio te optužbe, prenosi RT.

Najnoviji tehnički problemi sa gasovodom Severni tok 1, ključnom rutom gasa iz Rusije u Evropu, podstakli su Gasprom da smanji isporuke, što je dovelo do vrtoglavog skoka cena.

Očekuje se da će još jedan veliki test za tržište uslediti sledeće nedelje, kada će energetski gigant zaustaviti protok gasa kroz Severni tok 1 na tri dana zbog radova na održavanju, počevši od 31. avgusta.

Video: Vučić: Nemačka ima 55 odsto zavisnost od ruskog gasa mi 100 odsto

(Telegraf Biznis)