Vesić najavio paket pomoći za građevinsku industriju, Momirović preuzeo deo odgovornosti za litijum

Vesić je rekao da je resor koji će voditi u mandatu, jedan od najboljih jer "iza ostaju vidljiva" dela

Ministar Tomislav Momirović, u novoj vladi ministar trgovine, predao je dužnosti novom ministru građevine, saobraćaja i infrastukture Goranu Vesiću.

Momirović je istakao da su mnogi projekti u tom resoru započeti, ali da je još mnogo posla pred njegovim naslednikom.

Momirović je istakao da se poslednjih godina u Srbiji odigrava neverovatan talas izgradnje saobraćajne i komunalne infrastrukture.

Vesić je rekao da je resor koji će voditi u mandatu, jedan od najboljih jer "iza ostaju vidljiva" dela.

Kako je najavio, jedan od prvih zadataka, za koji ga je i zamolio prethodnih, jeste briga oo građevinskoj industriji, odnosno, definisanje paketa pomoći.

"Narednih dana ću imati sastanak sa predestavnicima građevinske industrije, da vidimo kako da im pomognemo, jer se suočavaju sa problemima. Svaki dinar uložen u tu industriju multiplikuje se u tri u BDP", rekao je Vesić.

On je najavio da će među prioritetiima njegovog mandata biti donošnje izmena Zakona o izgradnji, s ciljem da se procedure za dobijanje dozvola ubrzaju, poboljšavanje rada Katastra i donošenje Zakona o odrzavanju infrastrukture, koji će omogućiti popisivanje državne infrastrukture, kako bi ona bila bolje održavana i manje novca se naknadno trošilo na rekonstrukciju infrastrukturnih objekata.

Momirović, koji prelazi na dužnost ministra unuitrašnje i spoljne trgovine, preuzeo je deo odgovornosti što projekat eksploatacije litijuma u Jadru nije realizovan, ocenivši da je to bila velika razvojna šansa za Srbiju.

"Nemci su bili iza nas, sada su ispred, a to smo mogli biti mi", zaključio je on.

Za vreme Momirovićevog mandata završena je obilaznica oko Čačka, brza pruga Beograd-Novi Sad, hiljade stanova za priradnike snaga bezbednosti širom Srbije, dve deonice obilaznice oko Beograda i započeti Moravski i Fruškogorski koridor, obnovljen veći broj železničkih pruga i veliki broj lokalnih i regionalnih puteva.

(V.B.)