FAP zaposlio 17 novih radnika: Posebno traže mladi stručni kadar za posao u proizvodnji

Krajem decembra 2022, potpisana su 4 ugovora vrednosti 370 miliona dinara

Foto: RINA

Borba za opstanak nekadašnjeg giganta iz Priboja još uvek traje. U pokušaju da reše hronične probleme nekada čuvene fabrike, izražene kroz neefikasnost poslovanja, koji su najviše vidljivi u proizvodnji, novo rukovodstvo FAP-a donelo je odluku da danas zaposli 17 radnika na neodređeno vreme.

- Radim ovde već godinu i po dana po osnovu ugovora o privremeno-povremenim poslovima. Nikad nisam radila kao auto-električar ali dobila sam šansu, trudila sam se i trud se isplatio. Ugovor na neodređeno mi mnogo znači i trudiću se i dalje da opravdam ukazano poverenje - kaže radnica Dušanka Bukvić.

Do sada je samo 7 radnika od 259 u FAP-u bilo zaposleno na neodređeno vreme. Svi ostali su bili angažovani po ugovoru o delu ili privremeno-povremenim poslovima, što je rezultiralo nezadovoljavajućim odnosom prema radu bez merljivih rezultata, a samim tim i brojnim kašnjenjima.

Sa realizacijom nekih poslova se kasni i po godinu dana.

– Zamislite, kasnite godinu dana i onda odete i tražite da vam neko nešto plati, jer nemate radnicima da isplatite plate. Sa tom praksom mora da se prestane – naglašava direktor FAP-a, prof. dr. Milutin Živković.

Ipak, za radnike koji nisu imali nikakvu pravnu sigurnost, s obzirom da se ugovorom o delu ili pp ugovorom ne zasniva radni odnos, 13. januar je veliki dan - jer su potpisali ugovor na neodređeno što ih motiviše da se u budućnosti još više zalažu da unaprede svoj položaj.

- Sa tom praksom planiramo da nastavimo, ali to mora proisteći iz drugačijeg odnosa prema poslu, ne samo sada primljenih već i drugih zaposlenih angažovanih po raznim osnovama. Zatekli smo tešku situaciju, ali imamo dobru volju i želju da, pre svega, ispoštujemo obavezu koju smo preuzeli prilikom poslednje posete Ministarstvu odbrane u Beogradu, jer od toga zavisi niz novih poslova koji nas čekaju u ovoj godini - ističe generalni direktor fabrike.

Navodi se i da je stručna sprema zaposlenih šarenolika – od diplomiranih inženjera do radnika iz neposredne proizvodnje, pre svega obrade materijala.

Prema rečima generalnog direktora, Milutina Živkovića, FAP-u su potrebni mladi, stručni ljudi, konkretno u proizvodnji, i zato je neophodno da iskoriste priliku koju im nudi lokalna samouprava, kroz plaćanje školovanja u odeljenju mašinskog inžinjerstva iz Trstenika.

Krajem decembra, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević obišao je "FAP korporacija" a.d u Priboju, gde je prisustvovao potpisivanju ugovora za izradu teretnih automobila za transport daljinski pilotiranih vazduhoplova i izradu borbenih oklopnih vozila za potrebe Vojske Srbije.

Potpisana su 4 ugovora vrednosti 370 miliona dinara, a tom prilikom, Vučević je najavio i novi posao za FAP u vrednosti od 2 milijarde dinara.

Video: Prehrambena industrija je oslonac ove zemlje

(Telegraf Biznis/Rina)