Ovo je mesto u Srbiji u kojem je pronađena ogromna zlatna žila

Rezultati istraživanja koja su sprovedena u prethodnom periodu su ohrabrujući

Foto: Earth.google, Shutterstock.com

Na lokalitetu Čoka Rakita u opštini Žagubica, oko tri kilometra jugoistočno od Projekta zlata Timok, pronađeno je bogato ležište zlata, čije su preliminarno određene dimenzije 500x 250x 80 metara, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike. Najbliže naseljeno mesto od vrha "Rakita" su Lipe koje su pre 11 godina imale samo osam stanovnika.

Na osnovu preliminarnih rezultata tehnoloških ispitivanja sa novootrkivenog lokaliteta, pokazuju i da je moguće proizvesti čist koncentrat zlata, sa ukupnim iskorišćenjem zlata većim od 93 odsto.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je tim povodom da su potencijalne rezerve značajne sa aspekta količine rude, sadržaja zlata, što u perspektivi može biti od velikog značaja za ekonomiju cele zemlje, posebno za region istočne Srbije.

- Ono što treba napomenuti, jeste da je projekat u fazi istraživanja, da je potrebno kroz nova istraživanja potvrditi ove dobre rezultate, a nakon toga izraditi elaborat kojim će se izvršiti verifikacija resursa i rezervi - poručila je Đedović.

Rezultati istraživanja koja su sprovedena u prethodnom periodu su ohrabrujući u smislu rezultata sa visokim sadržajem zlata, kao i mogućnosti dobijanja istog kroz proces flotiranja i kasnije metalurški proces.

- Ovo otkriće značajno i sa aspekta potencijalnog značajnog povećanja resursa i rezervi rude zlata u Srbiji - dodala je ministarka i istakla da pomenuti rezultati predstavljaju značajan korak napred u poznavanju geologije ležišta, ali još uvek ne znače otvaranje rudnika.

Tokom ovog procesa, ističe ona, pouzdanost informacija o ležištu i svim drugim faktorima se postepeno povećava, što ide u prilog Srbiji i njenom prosperitetu.

Opština Žagubica pripada Braničevskom okrugu i po svojoj površini od 760 kilometara kvadratnih spada među veće opštine u Srbiji.

Prema popisu iz 2022. godine u njoj živi 11.870 stanovnika, što je čini jednom od najređe naseljenih opština u zemlji uprkos svojoj veličini.

Pre tri godine je kanadska rudarska kompanija Dandi plemeniti metali (DPM) iz Toronta objavila preliminarnu studiju izvodljivosti otvaranja i eksploatacije rudnika zlata na planini Crni vrh, između Bora i Žagubice.

Kako je tada navedeno, za devet godina, koliko je procenjeno da bi rudokop bio u funkciji, izvuklo bi se skoro 34 tone tog plemenitog metala, bruto vrednosti 1,6 milijardi dolara.

- Ova studija pruža solidnu osnovu za projekat zlata Timok - rekao je tada Rik Hoves, predsednik i generalni direktor DPM.

Video: Čokoladna krofna ide u zaborav: Oko 110 evra vam treba da doživite zlaćanu eksploziju u ustima

(Telegraf Biznis)