Orban otkrio koliko su Mađare koštale sankcije: "Nismo lišili Rusiju resursa, dali smo joj više novca"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nakon napetih pregovora, Budimpešta je ranije dobila nekoliko izuzeća od ograničenja za kupovinu ruskih fosilnih goriva širom bloka

Foto: Tanjug/AP

- Sankcije koje je EU uvela Rusiji, zbog njene vojne operacije u Ukrajini, koštale su mađarsku ekonomiju 10 milijardi evra, ali nisu uspele da zaustave sukob - izjavio je 18. februara premijer te zemlje, Viktor Orban.

Kako je dalje naveo u svom godišnjem govoru o stanju nacije, "antiruske mere, uvedene pre skoro godinu dana, imale su razarajući uticaj na Budimpeštu, jer su povećale cene energije i troškove u celoj ekonomiji".

- Sankcije su izvukle četiri biliona forinti (više od 10 milijardi evra) iz džepova Mađara - rekao je premijer, napominjući da su vlada, korporativni sektor i domaćinstva u zemlji zabeležili skok cena energije u 2022.

Prema rečima Orbana, "trebalo je da kaznene mere pogode Rusiju, ali su pogodile Evropu".

Lideri bloka tražili su okončanje sukoba u Ukrajini, ali "prošla je godina, a to se nije dogodilo", dodao je Mađar.

- Nismo lišili Rusiju resursa, dali smo Rusiji još više novca, a ruske zalihe energije [u monetarnom smislu] porasle su za 70 odsto - rekao je i dodao da se, sa naglo povećanim troškovima energije, zemlje EU bore da obuzdaju divlju inflaciju.

Orban je, inače, glasni kritičar pristupa bloka sukobu u Ukrajini i više puta je rekao da "sankcije više štete EU nego Rusiji". Mađarska privreda u velikoj meri zavisi od ruskih energenata, a Budimpešta se opirala planovima EU da u potpunosti zabrani uvoz nafte i gasa.

Nakon napetih pregovora, Budimpešta je ranije dobila nekoliko izuzeća od ograničenja za kupovinu ruskih fosilnih goriva širom bloka.

Video: Vučić stigao u Kuršumlijsku banju, otvoren rekonstruisani hotel Planinka

(Telegraf Biznis)