Kakva ironija: Zaposleni u Guglu će raditi na starim laptopovima? Nova strategija kompanije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Radi "višegodišnje" uštede, Gugl će redukovati i troškove vezane za kancelarijski materijal i časove fitnesa

Foto: RETMEN / Sipa Press / Profimedia

Šefica finansija u Guglu, Rut Porat, nedavno je istakla u mejlu - upućenom svim zaposlenima (što je inače retkost) - da ta kompanija "smanjuje" usluge za zaposlene.

"Ovo su veliki, višegodišnji napori", napisala je Porat u e-poruci od petka pod naslovom: OKR za trajnu uštedu za celu kompaniju.

Elemente tog mejla je ranije objavio i WSJ, a u odvojenim dokumentima koje je pregledao CNBC, Gugl je rekao da će ubuduće štedeti na sledećim stavkama:

  • časovi fitnesa
  • kancelarijski materijal kao što su heftalice
  • samolepljive trake
  • smanjuje se učestalost menjanja laptopova za zaposlene

Prema pisanju CNBC-a, jedan od važnijih ciljeva kompanije za 2023. godinu je da "pruži trajne uštede kroz poboljšanu brzinu i efikasnost". Porat je napisala u mejlu da su svi napori usmereni ka tome, te da se očekuju ključni rezultati.

Najnovije mere za smanjenje troškova dolaze u trenutku kada Gugl, koji je u vlasništvu kompanije Alfabet, nastavlja svoju najtežu eru smanjenja troškova u skoro dve decenije, kao javno preduzeće. Kompanija je u januaru saopštila da ukida 12.000 radnih mesta, što predstavlja oko 6% njene radne snage.

I tu nije kraj "rezovima". Kompanija je odbila da isplati ostatak porodiljskog i zdravstvenog odsustva otpuštenim zaposlenima, preneo je CNBC. U svom nedavnom mejlu, Porat je rekla da su otpuštanja bila "najteže odluke koje su morali da donesu kao kompanija".

Kada je reč o promenama vezanim za samu opremu, Gugl pauzira tzv. "osvežavanje" laptopova, desktop računara i monitora. Pod tim se podrazumeva i da navedenu opremu neće menjati tako često kao ranije.

Recimo, podrazumevalo se da će zaposleni u Guglu, koji nisu inženjeri ali im je potreban laptop, dobiti ChromebookTo su laptopovi koje je napravio Gugl, a koji koriste operativni sistem Chrome OS. Takvi uređaji su pomak u odnosu na asortiman koji je ranije bio dostupan zaposlenima, poput Eplovog MacBook-a.

U februaru, CNBC je izvestio da je kompanija zamolila svoje zaposlene koji rade u klaudu i partnere da dele stolove naizmeničnim danima i očekuje se da će preći na oslanjanje na CloudTop za svoje radne stanice. Zaposleni su takođe primetili i neko "ekstremnije" smanjenje kancelarijskog materijala poslednjih nedelja.

(Telegraf Biznis)