Kalifornija još bliža da zabrani aditive u Skitls bombonama: Istakli su 5 najštetnijih

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zakon bi posebno zabranio hranu koja sadrži crvenu boju broj 3, titanijum dioksid, kalijum bromat, bromirano biljno ulje ili propil paraben

Foto: Shutterstock

Kalifornija je na korak da zabrani opasne sastojke koji se obično nalaze u bombonicama Skitls (Skittles), Pez, Hot Tamales i mnogim drugim popularnim slatkišima.

Skupština Kalifornije prošle nedelje je velikom većinom usvojila skupštinski zakon kojim se zabranjuje prodaja, proizvodnja i distribucija hrane koja sadrži hemikalije koje su povezane sa zdravstvenim rizicima, uključujući rak, probleme u ponašanju kod dece, štetu po reproduktivno zdravlje i oštećenje imunog sistema.

- Današnje glasanje je veliki korak napred u našim naporima da zaštitimo decu i porodice u Kaliforniji od opasnih i toksičnih hemikalija u našoj hrani - rekli su poslanici.

Zakon bi posebno zabranio hranu koja sadrži crvenu boju broj 3, titanijum dioksid, kalijum bromat, bromirano biljno ulje ili propil paraben.

Ovi aditivi, koji su sveprisutni u američkim bombonama, već su zabranjeni u Evropskoj uniji. Crvena boja broj 3, boja za hranu koja se nalazi u Pez, Hot Tamales i Sweethearts bombonama, povezana je sa povećanom stopom obolevanja od raka.

Titanijum dioksid čest je sastojak gumenih bombona Skittles, Nerds i Trolli. Gabrijel je rekao da njegova namera nije da potpuno zabrani ove bombone, već da primora proizvođače da promene svoje recepte.

Većina ovih sastojaka nije procenjena od strane Uprave za hranu i lekove, a nekoliko je "uopšteno priznato kao bezbedno", iako je sprovedeno malo ispitivanja.

- Pozdravljamo Skupštinu što je usvojila ovaj prvi zakon u zemlji i pozivamo Senat da je sledi - kažu poslanici.

Međutim, industrija hrane i pića se protivi zabrani. Američki savet za hemiju rekao je da je ovaj zakon "previše širok i nepotreban teret za potrošače, proizvođače i regulatore". Nacionalno udruženje konditora (NCA) takođe se protivi zakonu.

- Čokolada i slatkiši su bezbedni za uživanje, kao i vekovima pre. Snažno se protivimo ovom zakonu jer ne postoje dokazi koji podržavaju zabranu sastojaka navedenih u zakonu. Bezbednost hrane je prioritet broj jedan za američke konditorske kompanije, a mi ne koristimo sastojke u našim proizvodima koji nisu u skladu sa najstrožim bezbednosnim standardima - rekli su oni.

(Telegraf Biznis)