Ako imate vikendicu u ovoj susednoj zemlji, čeka vas ozbiljan skok poreza na imovinu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Još početkom devedesetih godina utvrđen je raspon za oporezivanje vikendica i apartmana od 0,66 do 1,99 evra i tek sad se menja

Foto: Shutterstock

U novom poreskom paketu Hrvatska vlada je izašla u susret gradovima i opštinama koji su već duže vreme tražili da se poveća gornja granica poreza na kuće za odmor. Novi raspon poreza ići će od 0,60 do pet evra po kvadratnom metru korisne površine, a do sada je bio od 0,66 do 1,99 evra.

Može se očekivati da će većina lokalnih jedinica podići porez na maksimalan iznos, što će biti snažan udarac po džepu za vlasnike vikendica i apartmana.

Prema Zakonu o lokalnim porezima, kućom za odmor smatra se svaka zgrada, deo zgrade ili stan koji se koristi povremeno ili sezonski. Znači, glavni kriterijum za utvrđivanje statusa kuće za odmor je činjenica da se ta nekretnina koristi povremeno ili sezonski ili ima drugu namenu.

Skladno tome, kućom za odmor ne smatra se nekretnina koja se koristi cele godine, i to nezavisno od toga koristi li je vlasnik za svoje stanovanje ili je ona u trajnom najmu, kao ni nekretnina pogodna za stanovanje koja se uopšte ne koristi.

Još početkom devedesetih godina utvrđen je raspon za oporezivanje vikendica i apartmana od 0,66 do 1,99 evra i sve dosad se nije menjao. Tome je došao kraj u sklopu aktuelne poreske reforme. Jedinicama lokalne samouprave Vlada je ukinula porez, a kako ne bi imale velike finansijske gubitke, dopustila im je da same odrede iznos poreza na dohodak. Uz to im je omogućila da povećaju prihode od poreza na vikendice i apartmane dizanjem gornje granice oporezivanja na pet evra.

Navedene poreske izmene stupiće na snagu od 1. januara sledeće godine, što znači da vlasnike kuća za odmor čekaju veći izdaci.

Prema dosadašnjem rasponu poreza, za vikendicu ili apartman od 50 kvadrata, kakve većina ljudi ima, vlasnik je plaćao minimalno 33 evra, a maksimalno 100 evra, u zavisnosti od toga koliko su gradski ili opštinski oci bili milostivi.

Sedeće godine oni srećniji plaćaće 30 evra, a tamo gde porez bude pet evra, što se može očekivati u većini lokalnih jedinica, vlasnik će morati iskeširati 250 evra za godinu dana. Za vikendicu ili apartman od 70 kvadrata sad maksimalni porez iznosi 140 evra godišnje, a iduće godine biće 350 evra ili čak 210 evra više.

Vlasnici kuća za odmor od 100 kvadrata trenutno za porez najviše izdvajaju 200 evra, a prema novoj računici, to će ih sledeće godine koštati 500 evra, čak 300 evra više nego ove godine.

(Telegraf Biznis)