Loše vesti: Evrozona i zvanično u recesiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nedavno je i Nemačka privreda ušla u recesiju

Foto: Shutterstock

Posle Nemačke i Evrozona je ušla u recesiju. Još jednom je zabeležen negativan privredni rast, a to ekonomisti tumače kao znak recesije.

U prva tri meseca ove godine, bruto domaći proizvod (BDP) u evrozoni je opao za 0,1 odsto u poređenju sa prethodnim kvartalom, prema revidiranim zvaničnim podacima.

U četvrtom kvartalu 2022. BDP je takođe smanjen za 0,1 odsto, pokazuju brojke. 

Recesija se definiše kao dva uzastopna kvartala ekonomskog pada. Nedavno je Nemačka privreda ušla u recesiju. 

U celoj Evropskoj uniji proizvodnja je porasla za 0,1 odsto u prvom kvartalu nakon pada za 0,2 odsto krajem prošle godine. To znači da je 20 zemalja koje koriste evro kao svoju valutu palo je u blagu recesiju, iako je šira evropska ekonomija izbegla pad.

Endrju Keningem, glavni evropski ekonomista u Capital Economics-u, primetio je da je potrošnja "teško pogođena" kombinacijom visoke inflacije i rastućih kamatnih stopa.

- Sumnjamo da će privreda dodatno pasti tokom ostatka ove godine - rekao je on, prenosi CNN.

Stručnjaci navode da je padu umnogome doprinela situacija u Irskoj, gde je BDP pao za 4,6 odsto u prvom kvartalu ove godine. Takođe, u Litvaniji je zabeležen pad od 2,1 odsto, a u Holandiji za 0,7 odsto.

Najveći ekonomski rast u odnosu na prethodni kvartal je zabeležen u Poljskoj - za 3,8 odsto, Luksemburgu - za 2,0 odsto i Portugaliji - za 1,6 odsto. Nemačka ekonomija je kvartalno pala za 0,3 odsto, dok je ekonomski rast zabeležen u Francuskoj - 0,2 odsto i Italiji - 0,6 odsto.

Potrošnja domaćinstava je kvartalno pala za 0,3 odsto, kako u evrozoni, tako na nivou EU. Državna potrošnja je pala za 1,6 odsto u evrozoni i za 0,9 odsto u EU. Izvoz je kvartalno pao za 0,1 odsto u evrozoni, a u EU porastao za 0,1 odsto, dok je uvoz opao za 1,3 odsto - kako u evrozoni, tako i u EU.

(Telegraf Biznis)