Skače minimalna plata u Nemačkoj: Kada će radnici početi da dobijaju uvećane zarade?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Povećanje minimalne plate uticaće na gotovo šest miliona zaposlenih u Nemačkoj

Foto: Shutterstock

Nemačka komisija nadležna za određivanje granice minimalne plate u Nemačkoj, u ponedeljak je usvojila predlog za povećanje minimalne plate koji je dalo Stručno povereništvo za praćenje i analizu minimalne plate sastavljeno od predstavnika nemačkih poslodavaca i sindikata.

Prema tome, zakonska minimalna plata 2024. godine bi trebalo da se poveća za 41 cent, odnosno s 12 na 12,41 evra po satu.

U sledećem koraku, početkom 2025. godine iznos minimalne plate trebalo bi da se povećat na 12,82 evra po satu. Predlog još mora odobriti savezni ministar rada Hubertus Heil, što se može očekivati ​​na jesen, piše portal Fenix. 

Povećanje minimalne plate uticaće na gotovo šest miliona zaposlenih u Nemačkoj. Minimalna plata poslednji put je povećana 1. oktobra 2022. godine sa 10,45 evra na 12 evra.

Pri donošenju odluke o povećanju plata Komisija se vodi razvojem kolektivno ugovorenih plata, ali bi trebalo voditi računa o obezbeđivanju zaposlenosti. Nikada od uvođenja zakonom propisane minimalne plate 2015. godine Komisija se nije morala suočiti s tako visokim stopama inflacije kao 2022. i 2023. godine.

(Telegraf Biznis)