Iz PIO fonda za Telegraf Biznis: Ko sve ima pravo na penzionerske kartice, kada kreću da važe, šta nude

Vreme čitanja: oko 3 min.

Fond će voditi evidenciju o dodeljenim i utrošenim bodovima, a bodovi neće moći da se zamene za novac i ne mogu se preneti na druga lica

Foto: Shutterstock, Pio fond

Počev od 8. avgusta 2023. godine, Pošta Srbije i Republički fond PIO omogućili su prijavu za Penzionerske kartice u svim poštama, što je istog dana i objavljeno na zvaničnom sajtu Pošte.

Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije, tom prilikom je rekao da penzioneri - koji se nisu prijavili za besplatne kartice do tada - sada imaju priliku da to učine na šalterima više od 1.500 poslovnica Pošte Srbije.

- Pošta će i sama ponuditi pogodnosti za svoje proizvode i usluge uz penzionersku karticu. Kako će u narednim danima biti aktuelna isplata penzija na šalterima pošta, pozivamo penzionere da posetu poslovnicama pošta iskoriste i za prijavu za penzionersku karticu, dok nadalje to mogu učiniti svakodnevno u njima najbližoj pošti - rekao je Đorđević, a Telegraf Biznis je nedavno kontaktirao i PIO fond, radi upita o tome kako "teku" stvari za sada.

- Do sada se za dobijanje Penzionerske kartice prijavilo više od 710.000 korisnika. Ove kartice nove generacije, pored dokazivanja statusa penzionera, omogućavaće korisnicima prava iz PIO da ostvare popuste u trgovinskim lancima, lokalnim prodavnicama, apotekama, banjama, salonima, restoranima, sportsko-rekreativnim centrima, ustanovama kulture i tome slično, praktično pri plaćanju roba i usluga kod pravnih lica s kojima Fond sklopi sporazum o

saradnji - kaže nam Jelica Timotijević iz PIO fonda.

Kako dalje navodi, "korisnici će uz karticu pri obavljenoj kupovini ili plaćanju određenih usluga ostvarivati popuste, a dobijaće i određene bodove kojima će u društveno-odgovornim institucijama moći da ostvare dodatne pogodnosti".

Svi korisnici koji se do sada nisu prijavili, mogu podneti zahtev za dobijanje Penzionerske kartice onlajn na zvaničnom sajtu Fonda PIO www.pio.rs, u organizacionim jedinicama Fonda, kao i na šalterima pošta širom Srbije i u poslovnicama Banke Poštanske štedionice. Kada kartice budu izrađene, korisnici će biti obavešteni o tome kada i gde mogu da dođu da ih preuzmu.

Inače, fond PIO je do sada potpisao nekoliko stotina sporazuma sa različitim državnim institucijama i privatnim sektorom. Sporazumi o saradnji sa društveno-odgovornim privrednim subjektima, kako nam objašnjavaju,  obezbediće posebne pogodnosti za korisnike Penzionerske kartice.

- Upotreba Penzionerske kartice počinje 1. oktobra 2023. godine, a do tada će biti poznato gde će sve korisnici kartica moći da ostvare popuste i druge benefite – na zvaničnom sajtu Fonda PIO i na aplikaciji koja podržava rad sa penzionerskim karticama, biće objavljen spisak davalaca pogodnosti sa kojima je Fond zaključio sporazume o saradnji, sa konkretnim pogodnostima koje nude. Kada je reč o bodovima, korisniku koji koristi Penzionersku karticu (unošenjem jedinstvene šifre kupca i koda Penzionerske kartice u elektronski fiskalni uređaj) prilikom plaćanja roba

i usluga, Fond dodeljuje bodove. Za utrošenih 500 dinara korisniku Penzionerske kartice Fond će dodeljivati jedan bod, a tokom meseca može ostvariti bodova najviše do visine iznosa prosečne penzije u Srbiji - pojašnjava Jelica Timotijević za naš portal i dodaje:

"Na osnovu prikupljenih bodova, korisnik Penzionerske kartice će moći da ostvari dodatne pogodnosti, kao što su popust, poklon ili nešto drugo, kod davaoca pogodnosti. Fond će voditi evidenciju o dodeljenim i utrošenim bodovima, a dodeljeni bodovi neće moći da se zamene za novac i ne mogu se preneti na druga lica".

- Da podsetimo, pravo na korišćenje benefita po osnovu Penzionerske kartice imaće oko 1,7 miliona korisnika i to svi penzioneri, starosni, invalidski i porodični, kao i korisnici novčane naknade za pomoć i negu drugog lica i telesno oštećenje, korisnici posebnih naknada koji su po ranije važećim zakonima ostvarili pravo na naknade i nalaze se u isplatnoj bazi Fonda – privremene naknade po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti, korisnici privremene naknade za vreme nezaposlenosti koji nisu prevedeni u invalidsku penziju i invalidna deca primaoci zatečeni korisnici novčane naknade preko Fonda PIO - kaže Jelica.

(Telegraf Biznis)