Nakon ispuštanja vode iz Fukušime, južnokorejski predsednik ručao morske plodove

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ribarska industrija u strahu od oštrog pada potrošnje morske hrane

Foto: Tanjug/AP

Južnokorejski predsednik Jun Suk- Jul ručao je danas morske plodove, rekli su iz njegove kancelarije, kako bi umirio zabrinutost javnosti o bezbednosti lokalne ribljih proizvoda nakon što je Japan otpočeo ispuštanje vode iz Fukušime.

Podsetimo, Japan je započeo otpuštanje vode u četvrtak u Tihi okean, a Kina je shodno tome zabranila uvoz morskih proizvoda iz te zemlje.

U Južnoj Koreji vlada je saopštila da nije pronađen nijedan naučni dokaz ili tehnički problem sa otpuštanjem, ali zabrinutost javnosti je i dalje na visokom nivou.

- Predsednička kancelarija je odlučila da obezbedi korejske morske proizvode na jelovniku u našoj kafeteriji svaki dan počev od danas, u nadi da će naši ljudi konzumirati naše bezbedne morske proizvode bez brige - stoji u saopštenju, a prenosi channelnewsasia.

Testovi o bezbednosti vode u blizini nuklearke Fukušima nisu zabeležile radioaktivnost, saopštilo je u nedelju japansko ministarstvo životne sredine, nekoliko dana nakon što je ispuštanje počelo.

Ribarska industrija, međutim, i dalje je u strahu od oštrog pada potrošnje morske hrane. U julu je istraživanje pokazalo da 62 odsto južnokorejaca planira da smanji ili u potpunosti prestane da konzumira morske proizvode, uprkos uveravanjima vlade da će pažljivo pratiti puštanje.

Premijer Han je u četvrtak rekao da će zabrane na uvoz ribljih i prehrambenih proizvoda iz Fukušime ostati na snazi dok se zabrinutost javnosti ne ublaži.

(Telegraf Biznis)