Žene više neće moći u penziju sa 64 godine: Menjaju se uslovi u Crnoj Gori

Vreme čitanja: oko 2 min.

Muškarci i žene će moći u penziju sa 40 godina staža i 61 godina života

Foto-ilustracija: Shutterstock

Ustavni sud Crne Gore doneo je odluku o ukidanju odredbe člana 17 stav 1 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim se do nedavno omogućavalo ženama da sa 64 godine života ostvare pravo na penziju.

To znači da će zaposleni u Crnoj Gori sticati uslov za penziju isključivo ukoliko imaju 40 godina staža i najmanje 61 godinu starosti prenosi RTCG.

- Ukoliko ste imali sreće da zasnujete radni odnos između 18-te i 20-te godine života i da u kontinuitetu radite (da niste žena kojoj je onemogućeno da u punom kapacitetu učestvuje na tržištu rada zbog materinstva; ukoliko niste „žrtva tranzicije“; ukoliko niste jedan/a od onih, u proseku 11.000 lica, koji duže od tri godine čekaju na zaposlenje, itd.), možda vas ovako postavljeni uslov za ostvarivanje prava na penziju neće zabrinuti - poručuju iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG).

Dodaju, da će sada muškarci i žene imati samo jednu soluciju, a to je 40 godina staža i 61 godina života.

- Imajući u vidu da su dva elementa (godine staža i godine starosti) kumulativan uslov za sticanje prava na starosnu penziju, lako se da zaključiti da će mnogobrojni muškarci, a pogotovo žene, morati da rade preko 70 i daleko više godina života da bi stekli pravo na penziju - ukazuju iz USSSCG.

Ukidanjem člana 17 stav 1 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, nemoguća je, kažu, primena odredbe 197đ Zakona PIO po kojoj su u 2023. godini žene mogle da idu u starosnu penziju kada napune 62 godine i 6 meseci života i 15 godina penzijskog staža, dok su naredne godine to pravo mogle da ostvare sa 62 godine i 9 meseci života i tako svake naredne godine uz povećanje starosne granice za po tri meseca, do 2028 godine, pojašnjava se.

- Ukinuta odredba pomenutog zakona davala je, isključivo, mogućnost ženama u Crnoj Gori da ostvare pravo na penziju sa navršene 64 godine života (a ove godine i sa 62 godine i 9 mjeseci života). Dakle, sa navršene 64 godine života, žene u Crnoj Gori su mogle da biraju da li će ostati na tržištu rada do navršene 66 (kao i muškarci) godine života ili će iskoristiti priliku da se penzionišu - pojašnjavaju iz USSCG.

(Telegraf Biznis)