Posrnuli nemački proizvođač baterija traži novo rešenje, trenutni plan "više nije adekvatan"

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Uprkos "ubrizgavanju" 50 miliona evra, Varta i dalje ima probleme

Foto: Profimedia

Posrnuli nemački proizvođač baterija Varta zatražio je ponovo pomoć od investitora i banaka, zaključivši da predloženi plan restrukturiranja "više nije adekvatan" za povratak profitabilnom poslovanju do kraja 2026. godine.

Kompanija je sinoć objavila da se kriza u poslovanju dodatno produbila u svim segmentima, dodajući da razgovara sa poveriocima i investitorima.

Varta je prošle godine dogovorila sa većinskim akcionarom, austrijskim biznismenom Mihaelom Tojnerom, i sa bankama temeljno restrukturiranje. Tojner je u kompaniju "ubrizgao" dodatnih 50 miliona evra, a banke su olakšale uslove kreditiranja i produžile ugovore kako bi Vartu finansijski stabilizovale, podseća agencija dpa, a prenosi Poslovni.

Kompaniju su, kako se dalje navodi, uzdrmali pad potražnje, jeftinija azijska konkurencija i sajber napad u februaru, ometajući pokušaje restrukturiranja poslovanja.

Potražnja za malim litijum-jonskim baterijama za proizvode kao što su slušalice uveliko varira, a potražnja za sistemima za skladištenje energije koje proizvode solarne instalacije je neočekivano oslabila.

Kompanija se žali i na niske cene konkurenata u segmentu sistema za skladištenje energije i na kontinuirane probleme u lancima snabdevanja.

Još nije moguće proceniti ekonomske posledice sajber napada, koji je onesposobio poslovanje na nekoliko nedelja, saopštila je Varta, odlažući predstavljanje konsolidovanih finansijskih izveštaja za 2023. godinu.

(Telegraf Biznis)