Italijanski barista oduševio Beograđane: Fabio nam otkriva tajnu za savršenu kafu kod kuće

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poručio je za Telegraf da je probao i domaću kafu, evo kakav je utisak ostavila na njega

Foto: Telegraf/Nikola Anđić

Fabio Doti sa severa Italije već 10 godina radi kao profesionalni barista, a put Beograda je došao zbog radionice "Saluti dall'Italia". U prijatnoj atmosferi, mnogi ljubitelji kafe uživali su u umetnosti pravljenja najbolje šoljice i dekorisanju iste.

Prisutni su sa oduševljenjem pratili Fabia koji je sa velikim zadovoljstvom svoje umeće podelio sa gostima kojima je pomogao da naprave svoju savršeno ukusnu i lepu šolju kafe.

- Ako želite da postanete barista, predlažem da završite specijalan kurs koji će vam omogućiti da naučite sve potrebne veštine - kaže Fabio.

Svako jutro Fabio počinje espreso kafom iz čuvenog moka pot aparata, koji se tradicionalno koristi u Italiji, za pripremu kafe kod kuće.

- Kada dođem na posao, naravno, popijem jedan kratak, običan espreso a tokom popodneva volim da probam drugačije vrste kafe i recepte poput filter kafe - dodaje Fabio.

Kaže da je moka pot veoma dobar način da se kod kuće pripremi odličan espresso, posebno zbog toga što ovaj mali "aparat" sa sobom nosi i ritual pripreme kafe.

- U Beogradu sam probao i domaću kafu i veoma je ukusna. Ovo je drugačiji način da se pripremi kafa i svima preporučujem da probaju - poručuje Italijan.

Kaže da je u Italiji navika da se espreso popije brzo, stojeći za šankom, pre odlaska na posao. Tokom popodneva, ako se nađe vreme, može se sesti u kafić ili restoran sa prijateljima i uživati u kafi uz nešto slatko ili možda slano. Zna da van Italije ljudi provode više vremena ispijajući kafu i kaže da su ove "drugačije" navike dobre, kao i svaki način da se konzumira kafa.

Inače Fabio Doti radi u poznatoj kompaniji "Casa del Caffe Vergnano". Događaj je organizovan od strane NIS-ovog Drive Cafea.

(Telegraf Biznis)