Bivši generalni direktor firme Huarong osuđen na smrt zbog korupcije: I njegov prethodnik je imao istu sudbinu

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Kineski tužioci su u januaru 2019. naložili hapšenje četvorice bivših rukovodilaca kompanije Huarong zbog sumnje na korupciju

Foto: Profimedia.rs

Kineski sud osudio je danas bivšeg generalnog direktora firme Huarong (China Huarong International Holdings) Bai Tianhuija na smrtnu kaznu zbog korupcije, javila je danas kineska televizija CCTV.

Kako prenosi Rojters, pozivajući se na kineske izvore, Bai Tianhui je u periodu od 2014. do 2018. godine primio mito u iznosu od 1,1 milijarde kineskih juana, odnosno oko 140 miliona evra, navodi se u obrazloženju suda.

On je zloupotrebio svoju poziciju da bi "pružio pomoć" određenim subjektima u akvizicijama projekata i korporativnom finansiranju.

Količina mita koju je Bai uzeo bila je "ogromna", a sud je naveo da je "društveni uticaj ovog događaja bio posebno poguban i prouzrokovao ozbiljne gubitke po interese države i naroda", ističe se u saopštenju.

Kineski tužioci su u januaru 2019. naložili hapšenje četvorice bivših rukovodilaca kompanije Huarong zbog sumnje na korupciju, a među njima je bio i Bai Tianhui.

Oni su pokretanjem krivičnog postupka automatski izgubili svoje funkcije, kao što je praksa u Kini.

China Huarong International Holdings je ključna ofšor jedinica za finansiranje problematične kompanije China Huarong Asset Management, koja je u januaru preimenovana u China Citic Financial Asset Management nakon što ju je preuzeo državni konglomerat Citic Group.

Lai Sjaomin, bivši predsednik China Huarong-a, osuđen je na smrt 2021. godine nakon što je proglašen krivim za primanje mita u ukupnom iznosu od 1,788 milijardi juana od 2008. do 2018. godine.

(Telegraf Biznis/Tanjug)