Muškarac živeo u Sarajevu, ali je primao socijanu pomoć Austrije: "Želeo sam da obezbedim deci budućnost"

Vreme čitanja: oko 1 min.

S obzirom da nije ranije osuđivan, muškarac je dobio uslovnu kaznu od 14 meseci

Foto: Shutterstock

Austrijanac (47) osuđen je na Okružnom sudu u Korneuburgu zbog prevare sa socijalnim davanjima jer je dobio 56.000 evra naknade za nezaposlene iako je veći deo godine proveo u Bosni i Hercegovini.

Prevara je trajala više od četiri godine, od novembra 2019. do februara 2024, kada je austrijski AMS dobio dojavu o zloupotrebi socijalnih davanja.

Danas je na sudu saslušan muškarac koji je naveo kako je upoznao ženu u koju se zaljubio tokom vojne misije 2019. godine. Potom se prijavio kod prijatelja na adresi u Fišamendu, ali je 90 odsto vremena proveo u Bosni i Hercegovini sa ženom koju je kasnije oženio, i njihovo dvoje dece, prenose Nezavisne novine.

To je bio glavni dokaz Tužilaštva, odnosno da Austrija nije bila njegovo primarno prebivalište. Dakle, nije imao pravo ni na socijalnu pomoć za nezaposlene.

I sam optuženi je na sudu priznao da je pogrešio:

- Izabrao sam pogrešan put, ali bio sam sa suprugom i decom u Sarajevu- rekao je on.

To potvrđuju i podaci o putovanjima, prema kojima je 90 odsto vremena provodio u Bosni i Hercegovini, a samo 50 dana godišnje u Austriji. Optuženi je rekao da je to učinio kako bi svojoj deci obezbedio budućnost u Austriji, ali mu to, po svemu sudeći, nije uspelo.

S obzirom da nije ranije osuđivan, dobio je uslovnu kaznu od 14 meseci.

(Telegraf Biznis)