Ovi saveti električara su zlata vredni: Evo kako da smanjite račun za struju

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Apsolutno nije tačno da je za novčanik bolje ako je bojler stalno uključen", istakao je električar

Foto: Shutterstock

Skoro je sigurno da skoro svaka kuća ima svoje trikove kada je štednja novca u pitanju. Ipak, kako tačno zadržati malo više novca u džepu, umesto dati na račune za struju najbolje će objasniti stručnjak, odnosno električar.

Dok se neki vode onim da bojler mora biti stalno uključen kako ne bi zagrevao vodu iznova, drugi smatraju da isti princip treba primeniti kada je kotao u pitanju. Ipak, stručnjak se ne slaže u potpunosti sa ovim teorijama.

- Apsolutno nije tačno da je za novčanik bolje ako je bojler stalno uključen. Naravno, sve zavisi od broja ukućana. Dakle, ako je u pitanju samac ili bračni par, racionalnije je da po potrebi uključe bojler. S druge strane, ako je u pitanju porodica sa velikim brojem članova, verovatno im je najzgodnije da je bojler stalno uključen jer će nekome svako malo zatrebati voda - tvrdi serviser, dodajući da je namena.

Kako je električar istakao, sve zavisi od namene:

- Ako je bojler namenjen samo za tuširanje, onda ga ima smisla povremeno uključivati, a ako se radi o velikom protočnom bojleru koji se koristi i za kuhinjske potrebe, onda se najverovatnije vrlo retko gasi. Stoga je još ekonomičnije uključiti ga kada je potrebno, a naravno, ako već vodite računa o uštedi, svakako ćete pogledati da ga uvrstite u jeftiniju tarifu.

Kako produžiti životni vek bojlera?

– Ono što, s druge strane, zaista funkcioniše je da se termostat podesi na 55-60 stepeni. Najveća vrednost koju postavite bi možda trebalo da bude 60. S druge strane, ako je termostat stalno podešen na 90, stvoriće se mnogo više kamenca, posebno u našim uslovima jer nam je voda tvrda - istakao je on za Alo.

(Telegraf Biznis)