Vučević: Sve u vezi sa projektom EXPO 2027 transparentno, šansa koja se ne propušta

A. G.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Vučević je istakao da ostavlja prostor za razgovor po pitanju kopanja litijuma i da čeka odgovor struke "a ne od onih koji su politikanti".

Printskrin: RTS

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da je svaka pojedinost koja se tiče projekta EXPO 2027. transparenta i da je taj projekat šansa koju Srbija ne sme da propusti, kao i da o svemu mora da se priča pred građanima Srbije, u parlamentu.

Vučević je, odgovarajući za RTS na kritike da se brojne odluke u vezi sa tim projektom donose po hitnom postupku, istakao da u tome nema ničeg nezakonitog, već da se radi samo o tome da se stvari koje su transparentne završe brže.

Dodao je da je zabrinut kada čuje od kritičara projekta da je altertnativa za EXPO 2027. njegovo ukidanje.

Printskrin: RTS

"A onda čujemo da bi oni radili nešto transparentnije. Sve je vidljivo i transparento, pa i kroz budžet. To je šansa koju ne smemo da propustimo, a ne da se sakrivamo iza adminitrativno birokratskih procedura", naglasio je Vučević.

Istakao je da je ekonomija sve i da bez nje ne nemamo vojsku, obrazovni sistem, zdravstvo.

"Potreban nam je mir i politička mudrost i stabilnost, da verujemo u Srbiju, da se ne potcenjujemo i da ne slušamo o sebi da smo najgori", naglasio je Vučević.

Dodao je da treba da učimo decu da ostanu u Srbiji, a ne da idu u inostranstvo jer će, kako je rekao, u narednim godinama Srbija biti mnogo bolje mesto za život.

Vučević je naveo da je litijum ozbiljna prednost Srbije i da država treba da nađe najbolje rešenje da iskoristi svoje rude.

Printskrin: RTS

"Pogubno je da želimo da kaznimo sami sebe i da ne iskoristimo ono što imamo. Neophodno je naći najbolji odnos između ekonomskog razvoja i zaštite životne sredine.

Vučević je istakao da ostavlja prostor za razgovor po pitanju kopanja litijuma i da čeka odgovor struke "a ne od onih koji su politikanti".

"Ako sruka kaže ne - onda je ne. Ali struka mora da bude svesna svoje odgovornosti", dodao je on.

Kako kaže, veruje da je moguće da Srbija koristi svoje resurse i da zaštiti životnu sredinu, navodeći da u litijumu vidi šansu Srbije da ojača poziciju, jer je litijum ruda koja je prekopotrebna čovečanstvu.

"Nema kockanja sa ekologijom", istakao je premijer Srbije i dodao da odluka o kopanju litijuma neće biti doneta bez jasnih koraka o zaštiti životne sredine.

Govoreći o stambenom pitanju, Vučević je rekao da će ova vlada tokom njegovog mandata izaći sa paketom stambene podrške za određene kategorije stanovništva, ali da će između tržišta i takog načina stambenog zburinjavnaja morati da postoji balans.

(Telegraf.rs/Tanjug)