Od 1. jula aktivan Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom: 60 odsto robe biće odmah skinuto sa carinske liste

Vreme čitanja: oko 1 min.

To nije šansa, to je mnogo više od toga, poručio je ministar Momirović

Foto: Marko Jovanović

Srpsko tržište od 6,5 miliona stanovnika dobilo je šansu da se takmiči na tržištu od milijardu i 400 miliona stanovnika, poručio je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović u Privrednoj komori Srbije na predstavljanju Sporazuma o slobodnoj trgovini Kine. Podsetimo, Sporazum stupa na snagu 1. jula.

- To nije šansa, to je mnogo više od toga. Jedan ogroman prostor. Molim vas da ozbiljno istražite ovo tržište, zbog vas, vaših kompanija i države. Mi smo i potpisali ovaj sporazum da bi imali prednost - poručio je Momirović prisutnim predstavnicima privrede.

Već od 1. jula će 60 odsto proizvoda biti skinuto sa carinske liste, u narednih pet do deset godina još 30 odsto, dok će najosetljiviji proizvode i robe i dalje ostati zaštićeni. A reč je o poljoprivrednim proizvodima, koji su od strateške važnosti za Srbiju.

Između 10 i 16.000 proizvoda biće dostupno od 1.jula za kinesko tržište, a kako poručuje Mihailo Vesović iz Privredne komore Srbije reč je o svežem voću i povrću, farmaceutskim proizvodima, sedištima za automobilsku industriju, mašinsku industriju...

- U Privrednoj komori Srbije smo započeli ciklus predstavljanja o slobodnoj trgovini sa Kinom i to je verovatno najvažnija ekonomska vest u zemlji ove godine - poručio je direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS i dodao da će Sporazum u ekonomskom smislu izuzetno da podigne i omogući da strateška saradnja bude na benefit srpske ekonomije.

(Telegraf Biznis)