Ono što je za Italijane pasta, to je za Argentince govedina: Ipak, inflacija im "uzima od usta"
U zemlji gde je govedina oduvek bila suštinski deo društvenog tkiva, zajedno sa fudbalom i mate čajem
Argentinci, poznati po biftecima, prostranim stočnim rančevima i asado roštiljima, jedu manje govedine nego ikad, primorani da stežu kaiš zbog trocifrene inflacije i recesije.
Potrošnja govedine smanjena za skoro 16%, u zemlji gde je govedina oduvek bila suštinski deo društvenog tkiva, zajedno sa fudbalom i mate čajem.
- Govedina je sastavni deo argentinske ishrane, kao da je za Italijane eliminisana testenina - rekla je penzionerka Klaudija San Martin (66) za Rojters dok je čekala u redu u mesnici.
Dodala je da je spremna da smanji druge kupovine, kao što su proizvodi za čišćenje, ali govedina je svetinja.
- Verujem da Argentinci mogu da eliminišu sve u teškim vremenima kao što je ovo. Ali ne možemo bez mesa - rekla je ona.
Ipak, najnoviji podaci pokazuju da Argentinci ove godine jedu govedinu po stopi od oko 44 kilograma godišnje, što je nagli pad u odnosu na više od 52 kg prošle godine i čak 100 kg godišnje 1950-ih.
Ovogodišnji pad izazvan je inflacijom od skoro 300 odsto i zastojem privrede, zajedno sa oštrim merama štednje libertarijanskog predsednika Havijera Mileija.
"Pad potrošnje je zabrinjavajući", rekao je Luis Marchi, 48, poljoprivredni inženjer i treća generacija koja vodi porodični biznis za proizvodnju žitarica i stoke.
"Potrošnja govedine je u poslednje vreme prilično opala", dodao je on, okrivljujući inflaciju i ekonomski pad.
Daleko najveći kupac argentinske govedine je Kina, iako uvozi jeftinije komade koji se ne koriste u zemlji.
- Izvozni sektor prolazi kroz veoma teška vremena iako nastavlja da izvozi velike količine. Cene na međunarodnom tržištu su mnogo pale - govore proizvođači.
(Telegraf Biznis)