Habek: Predložene tarife na kinesku robu nisu kazna

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Kina je u petak, uoči njegovog dolaska upozorila da bi eskalacija nesuglasica sa EU oko električnih vozila mogla da izazove trgovinski rat

Foto: Tanjug/AP

Predložene tarife Evropske unije na kinesku robu nisu "kazna", rekao je nemački ministar ekonomije Robert Habek kineskim zvaničnicima juče u Pekingu.

Habekova poseta Kini je prva poseta visokog evropskog zvaničnika otkako je Brisel predložio visoke carine na uvoz kineskih proizvoda za električna vozila (EV), u borbi protiv onoga što EU smatra prevelikim subvencijama.

Kina je u petak, uoči njegovog dolaska upozorila da bi eskalacija nesuglasica sa EU oko električnih vozila mogla da izazove trgovinski rat.

"Važno je shvatiti da to nisu kaznene tarife", rekao je Habek na prvoj plenarnoj sednici dijaloga o klimi i transformaciji. Zemlje poput SAD, Brazila i Turske koristile su kaznene tarife, ali ne i EU, rekao je ministar ekonomije rekao.

"Evropa radi stvari drugačije", poručio je i rekao da je Evropska komisija tokom devet meseci veoma detaljno ispitivala da li su kineske kompanije imale nepravedne koristi od subvencija.

Bilo koja mera kompenzacione carine koja proizilazi iz revizije EU „nije kazna“, rekao je on, dodajući da takve mere imaju za cilj da kompenzuju prednosti koje je kineskim kompanijama dao Peking.

- Treba da se postignu zajednički, jednaki standardi za pristup tržištu - rekao je Habek.

U susretu sa Zhengom Shanjieom, predsedavajućim kineske Nacionalne komisije za razvoj i reformu, Habek je rekao da predložene tarife EU imaju za cilj da izjednače uslove sa Kinom prenosi Rojters.

Predložene uvozne dažbine EU na električna vozila kineske proizvodnje naškodile bi obema stranama, dodao je Dženg.

On je Habeku rekao da se nada da će Nemačka pokazati liderstvo u EU i "učiniti ispravnu stvar".

Takođe je negirao optužbe o nepravednim subvencijama, rekavši da je razvoj nove kineske energetske industrije rezultat sveobuhvatnih prednosti u tehnologiji, tržištu i industrijskim lancima, negovanih u oštroj konkurenciji.

Rast industrije "je rezultat konkurencije, a ne subvencija, a kamoli nelojalne konkurencije", rekao je Dženg tokom sastanka. Privremene obaveze EU trebalo bi da se primenjuju do 4. jula, a istraga će se nastaviti do 2. novembra, kada bi se mogle nametnuti konačne obaveze, obično na pet godina.

Habek je razgovarao sa kineskim ministrom trgovine Vang Ventaom, koji je trebalo da razgovara o tarifama sa evropskim komesarom Valdisom Dombrovskisom putem video konferencije sinoć.

(Telegraf Biznis)