Nemačka pooštrila mere: Slede velike kazne za rad na crno, a u ovim uslovima smanjuje se i građanski dodatak

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ove i druge mere deo su inicijative koja prvenstveno ima za cilj da vrati sporu nemačku ekonomiju na pravi put

Foto: Shutterstock

Vlada u Nemačkoj želi da upotrebi stroža pravila kako bi podstakla više korisnika socijalne pomoći da rade. U budućnosti, duža putovanja na posao bi trebalo da budu prihvatljiva, razumno odbijanje rada bi trebalo da bude kažnjeno smanjenjem beneficija, a rad na crno bi takođe trebalo da dovede do smanjenja naknada.

Ove i druge mere deo su inicijative koja prvenstveno ima za cilj da vrati sporu nemačku ekonomiju na pravi put, pišu nemački mediji.

Vreme putovanja do tri sata bi trebalo da bude razumno

Ubuduće, ako radite do šest sati dnevno, putovanje od dva i po sata bi trebalo da bude prihvatljivo; ako radite više od šest sati, trebalo bi da prihvatite čak i tročasovno putovanje. Agencije za zapošljavanje treba da traže posao u krugu od 50 kilometara.

SPD, Zeleni i FDP takođe žele da pooštre obaveze saradnje onih koji primaju beneficije.

- Svako ko odbije razuman rad, obuku ili mere integracije bez valjanog razloga moraće da očekuje povećano smanjenje davanja - piše list. Vlada će uvesti jedinstveni iznos za smanjenje naknade od 30 odsto na tri meseca, prenosi Fenix.

Predviđene sankcije za rad na crno

Korisnici koji su kratkoročno dostupni na tržištu rada moraće i da se lično javljaju nadležnom organu jednom mesečno. Ubuduće, rad na crno korisnika građanskog dodatka trebalo bi da bude kažnjen kao povreda radne obaveze i da dovede do smanjenja naknada za 30 odsto za tri meseca.

Pre nego što se može zatražiti građanska odšteta, oni koji su pogođeni moraju prvo da iskoriste sopstvenu ušteđevinu. Međutim, penziono osiguranje ostaje isključeno iz ovoga, navode nemački mediji.

Pravo na građanski dodatak ima svako ko je radno sposoban, a ne može iz sopstvenih prihoda da pokrije troškove života.

Samci primaju standardnu naknadu za građane od 563 evra mesečno (od 1. januara 2024. za samce).

Standardna stopa je namenjena za pokrivanje paušalnih troškova za hranu, odeću, energiju za domaćinstvo (isključujući grejanje i proizvodnju tople vode), ličnu negu, predmete za domaćinstvo i dnevne potrebe.

(Telegraf Biznis)