Lažni policajci naterali Helen da poveruje da je na listi najtraženijih: Predala im skoro 35.000 €

Vreme čitanja: oko 1 min.

Helenina priča možda zvuči neobično, ali bilo je mnogo sličnih slučajeva u kineskoj dijaspori

Foto: David Thompson / Carte Blanche / Profimedia

Kinezi širom sveta su na meti razrađene prevare u kojoj se kriminalci pretvaraju da su kineska policija. Helen Jang rekla je za Bi-Bi-Si da je svoju životnu ušteđevinu predala prevarantima koji su nosili uniforme koje je videla na video snimku, koji su se navodno nalazili u policijskoj stanici.

Helen Jang još uvek ima noćne more jer je pre dve nedelje poverovala da se nalazi na listi najtraženijih kriminalaca u Kini.

Prevaranti koji su se predstavljali kao kineska policija izmanipulisali su devojku koja radi kao računovođa u Londona da je pod istragom zbog velike prevare u njenoj kompaniji. Helen je predočeno brdo izmišljenih dokaza za koje se činilo da su je umešali u zločin o kome ništa nije znala.

Kada joj je lažna policija tada zapretila izručenjem u zatvorsku ćeliju u Kini, Helen im je poslala svoju životnu ušteđevinu od 29.000 funti, što je 34,188 evra, kao "novac za kauciju", u očajničkom pokušaju da ostane u Britaniji. „

- Trenutno se osećam pomalo glupo, ali nema šanse da sam mogla da znam da to nije stvarno. Veoma je ubedljivo - rekla je ona.

Helenina priča možda zvuči neobično, ali bilo je mnogo sličnih slučajeva u kineskoj dijaspori. Kineske ambasade širom sveta izdale su javna upozorenja o prevarama u vezi sa lažnim predstavljanjem u policiji, kao i FBI nakon brojnih slučajeva u SAD.

Jedna starija žena u Los Anđelesu je navodno predala 3 miliona dolara, verujući da će to zaustaviti njeno izručenje.

(Telegraf Biznis)