TOP 5 zemalja u Evropi sa najvećim prosečnim zaradama: Država na prvom mestu je dom mnogih Srba

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve ove brojke naglašavaju značajne razlike u prihodima koje postoje čak i među najbogatijim zemljama Evrope.

Razlika u prosečnim godišnjim neto zaradama širom Evrope je upadljiva, sa značajnim varijacijama čak i kada se uzmu u obzir prilagođavanja. Prosečne plate u Evropi veoma variraju, što značajno utiče na zapošljavanje i odluke o zapošljavanju.

Ove razlike mogu proizaći iz propisa specifičnih za zemlju, zakona o radu, industrijskih sektora i ekonomskog razvoja. Zemlje severne i zapadne Evrope imaju najveće prosečne neto zarade, dok zemlje istočne i južne Evrope beleže mnogo niže cifre.

Kako se porede prosečne zarade širom Evrope?

Prosečna godišnja neto zarada izračunava se tako što se od bruto godišnje zarade oduzmu porezi na dohodak i doprinosi za socijalno osiguranje, a zatim se dodaju porodični dodaci. Različite porodične situacije, kao što su samac ili brak i broj izdržavane dece, utiču na neto zaradu.

Britanci sa srednjim zaradama se 'bore' da sastave kraj s krajem uprkos platama od 60 hiljada funti. Euronevs Business ispitao je neto zarade jedne osobe bez dece:

1. Švajcarska je na vrhu liste sa impresivnom prosečnom godišnjom neto zaradom od 85.582 evra, što je znatno više od bilo koje druge zemlje u regionu, prema Eurostatu, zvaničnom statističkom zavodu EU;

2. Island prijavio je prosečnu zaradu od 53.885 evra;

3 Luksemburg je na trećem mestu sa zaradom od 49.035 evra;

4. Norveška objavilaje zaradu od 45.793 evra;

5. Holandija je prijavila prosečnu zaradu od 45,249 evra.

Prosečna neto zarada u EU bila je 28.217 evra, što je služilo kao reper za poređenje. Zemlje poput Francuske (31.481 evra) i Švedske (33.926 evra) neznatno premašuju prosek EU, dok su druge, uključujući Italiju (24.207 evra) i Španiju (23.568 evra), ispod njega.

Među vodećim evropskim ekonomijama, Nemačka je imala najveću neto zaradu od 38.086 evra, prenosi Euronews.

Najnovija dostupna cifra za UK je iz 2019. godine, što otežava direktno poređenje, ali je iznosila 35.783 evra, što ukazuje na poziciju UK. Sve ove brojke naglašavaju značajne razlike u prihodima koje postoje čak i među najbogatijim zemljama Evrope.

Sve ove brojke naglašavaju značajne razlike u prihodima koje postoje čak i među najbogatijim zemljama Evrope.

Na drugom kraju spektra, zemlje poput Turske i Bugarske prijavljuju najnižu prosečnu godišnju neto zaradu, od 8.968 evra i 9.355 evra, respektivno.

Zemlje istočne Evrope kao što su Rumunija (11.105 evra), Hrvatska (12.330 evra) i Mađarska (12.456 evra) takođe padaju na donji kraj skale zarada.

(Telegraf Biznis)