Mali: Bord direktora MMF-a potvrdio treću reviziju aranžmana sa Srbijom

V. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbija je u prvom kvartalu ove godine, s rastom od 4,7 odsto BDP-a, bila najbrže rastuća ekonomija u Evropi

Foto: mfin.gov.rs

Izvršni odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Vašingtonu doneo je odluku o uspešnom završetku treće revizije stend-baj aranžmana sa Srbijom, a prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali naglasio je da je to još jedna potvrda da je ekonomija naše zemlje jaka i stabilna, a reforme koje sprovodimo ispravne.

Odbor izvršnih direktora MMF-a odobrio je 19. decembra 2022. godine Srbiji 24-mesečni stend-baj aranžman u iznosu od 290 odsto kvote naše zemlje u ovoj međunarodnoj finansijskoj instituciji (oko 1,89 milijardi specijalnih prava vučenja, odnosno oko 2,4 milijarde evra), kao podršku dogovorenom ekonomskom programu.

Mali je naveo da je Srbija u prvom kvartalu ove godine, s rastom od 4,7 odsto BDP-a, bila najbrže rastuća ekonomija u Evropi, kao i da ispravnost naše ekonomske politike kontinuirano potvrđuju međunarodne finansijske institucije.

- Svi naši makroekonomski pokazatelji su dobri. Osim što rastemo najbrže u Evropi, javni dug nam je u potpunosti pod kontrolom, daleko ispod nivoa Mastrihta. Stopa nezaposlenosti nam je na rekordno niskom nivou od 9,4 odsto u prvom kvartalu ove godine, dok nam je zaposlenost rekordno visoka i iznosi 50,9 odsto. Takođe, strane direktne investicije su na rekordno visokom nivou - rekao je Mali, navedeno je u saopštenju.

Dodao je i da se nastavlja poboljšanje kvaliteta života građana Srbije, kroz konstantna povećanja njihovih primanja, odnosno kroz rast plata, penzija i minimalne zarade.

- Idemo ka cilju da prosečna plata 2027. godine bude 1.400 evra, a prosečna penzija i minimalna zarada po 650 evra. Istovremeno, kroz program "Skok u budućnost - Srbija 2027" realizovaćemo 323 projekta širom Srbije, u koje će biti uloženo 17,8 milijardi evra - kazao je ministar.

Prema njegovim rečima, pronašli smo svoje izvore rasta, a nastavljamo da vodimo odgovornu ekonomsku politiku.

Podsetio je da očekujemo dobijanje i investicionog rejtinga što će, kako je rekao, za našu zemlju značiti bolje uslove finansiranja, dalji rast BDP-a, privlačenje novih investitora, otvaranje novih radnih mesta, veća primanja građana i dalje poboljšanje njihovog životnog standarda.

Iako je Srbiji nakon uspešne treće revizije stend-baj aranžmana na raspolaganju povlačenje novih 400 miliona evra, ova sredstva se neće koristiti, što je još jedan od pokazatelja stabilnosti srpskih finansija, dodaje se u saopštenju.

Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda Donal Mekgetigan je prethodno pohvalio makroekonomske rezultate u okviru programa i naglasio da ostaju jaki, uz oporavak rasta, solidnu fiskalnu poziciju, tekuću dezinflaciju, rekordno visoke rezerve i snažno tržište rada.

Kako su naveli zvaničnici MMF-a, srpska privreda dobro napreduje u okviru programa koji podržava Fond, uprkos izazovnom globalnom i regionalnom okruženju.

Makroekonomski rezultati su u 2023. premašili očekivanja i očekuje se da će ostati jaki u 2024. godini.

Istovremeno, pozitivno je ocenjeno sprovođenje ekonomskog programa u okviru trećeg razmatranja Instrumenta za koordinaciju politika.

Na sastanku koji je održan u aprilu u Vašingtonu sa direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda Kristalinom Georgievom, prvi potpredsednik vlade potvrdio je i dogovorio dalju saradnju nakon isteka postojećeg aranžmana krajem godine.

(Telegraf Biznis/Tanjug)