Vesić: Nastaviću da obilazim gradilišta da proverim kako se radnici štite od vrućine

V. K.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Ministar je upozorio poslodavce da poštuju smernice koje je izdalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i drugačije organizuju rad kako bi radnici bili zaštićeni

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da poslodavci uglavnom poštuju smernice za rad na otvorenom pri ekstremno visokim temperaturama i poručio da će nastaviti da obilazi gradilišta i proverava kako se štite radnici, ali i kako napreduju radovi.

Vesić je za Pink podsetio da je već nekoliko puta upozorio poslodavce da poštuju smernice koje je izdalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i drugačije organizuju rad kako bi radnici bili zaštićeni.

To, podsetio je, znači da se u periodu između 11 i 16 sati radnici više odmaraju, da im se obezbedi voda na gradilištu, da sa radom počinju ranije, da se prave pauze u delu dana kada su najekstremnije vrućine, da se radi do kasnije nego što je uobičajeno i da se organizuje noćna smena gde god to tehnološki uslovi dozvoljavaju.

- Na taj način ćemo zaštititi radnike od visokih vrućina i obezbediti da se svi projekti završe u predviđenom roku - rekao je Vesić i dodao da poslodavci uglavnom poštuju date smernice.

Podsetio je da je u subotu posetio gradilište "Beograda na vodi" gde se, kako je rekao, veoma vodi računa o radnicima koji tu rade i dodao da će nastaviti da obilazi gradilišta da proverava kako se štite radnici, ali i kako napreduju radovi.

Vesić je rekao da će ove godine, prema planu "Skok u budućnost - Srbija 2027" koji je izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, biti završeno 166 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, a da do 2027. godine treba da bude završeno ukupno 487 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica.

Dodao je da se trenutno radi niz velikih infrastrukturnih projekata poput EXPO-a koji se radi punom parom, "Beograda na vodi"…

Ministar je rekao da će biti završen veći deo onoga što je obećano i kao primer naveo 108 kilometara brze pruge između Novog Sada i Subotice koja će biti puštena u saobraćaj do kraja ove godine.

- Planirano je 23 kilometara Dunavskog koridora, a završićemo više od 35 kilometara i taj koridor će biti završen do septembra sledeće godine, sigurno godinu i po dana pre roka - rekao je Vesić.

Takođe, naveo je da će, između ostalog, biti završeno poslednjih 5,4 kilometara brze saobraćajnice Iverak – Lajkovac, kao i 54 kilometara brze saobraćajnice između Šapca i Loznice čime će Loznica biti priključena na mrežu naših auto-puteva i brzih saobraćajnica.

- Ukoliko sve bude kako treba sa izvođačem pošto nam taj izvođač pravi najviše problema, a u pitanju je turska kompanija "Tašjapi", biće završena veza između Sremske Rače i Kuzmina što bi, prema predviđenom planu, mogli da urade - rekao je Vesić.

Naveo je da će se raditi brza pruga Beograd-Niš sa tunelom broj 4 na deonici Stalać-Ðunis što je, kako je rekao, projekat koji je stajao skoro tri godine, kao što su stajali neki drugi projekti poput obilaznice oko Niša i pruge Niš-Dimitrovgrad, koji se sada rade.

Ministar je rekao da će u novembru biti izdata građevinska dozvola za prvi deo brze saobraćajnice "Vožd Karađorđe".

Istakao je da građevinska industrija daje ogroman doprinos rastu našeg bruto domaćeg proizvoda.

- Srbija je jedna od retkih evropskih zemalja koja ima rast građevinske industrije, a to je između ostalog zahvaljujući infrastrukturnim projektima. U svakom slučaju, trudimo se da zaštitimo radnike jer ovo je sezona kada moramo da radimo i da ove ekstremno visoke temperature prođemo tako što će radnici biti zaštićeni, a svi projekti završavani u roku koji je obećan - zaključio je Vesić.

(Telegraf Biznis)