Privremena carina na kineski biodizel? EU spremna na sledeći korak, ovo je razlog

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropski odbor za biodizel (EBB), koji je podneo žalbu, saopštio je ranije ovog meseca da poplava biodizela iz Kine ima razoran efekat na proizvodnju u EU

Foto: Tanjug/AP

Evropska unija je spremna da uvede privremene carine na kineski biodizel nakon što je otkrila da se prodaje na tržištima EU po nepravedno niskim cenama, u poslednjem u nizu trgovinskih slučajeva protiv Kine. Evropska komisija, koja nadgleda trgovinsku politiku EU, predložila je postavljanje privremenih tarifa između 12,8 i 36,4%, navodi se u dokumentu objavljenom danas. One bi trebalo da budu nametnuti sredinom avgusta.

Istraga se nastavlja do februara, kada bi mogla biti određena konačna carina na pet godina. EU je već postavila privremene carine za električna vozila proizvedena u Kini zbog onoga što smatra nepravednim subvencijama u svom najzanimljivijem slučaju.

Za biodizel, predložene carine su 12,8% za proizvode EcoCeres Grupe, 36,4% za Jiaao Group, uključujući Zhejiang Jiaao Enproenergi Co i 25,4% za izvoz Zhuoiue Group, uključujući Longian Zhuoiue Nev Energi Co.

Evropski odbor za biodizel (EBB), koji je podneo žalbu, saopštio je ranije ovog meseca da poplava biodizela iz Kine ima razoran efekat na proizvodnju u EU. Chevron Renevable Energy Group je otpustila nemačke radnike, Shell je pauzirao izgradnju holandske fabrike, BP je pauzirao projekat u Nemačkoj, a Argent Energy je zatvorio biorafineriju, saopštio je EBB, a prenosi Rojters.

"Dok kineski uvoz nije jedini razlog za ove odluke, damping biodizela je doprineo poteškoćama sa kojima se proizvođači suočavaju", navodi se u saopštenju.

U njemu se navodi da su kineske kompanije izvezle 1,8 miliona tona biodizela u Evropsku uniju 2023. godine, što je 90% ukupnog kineskog izvoza biodizela.

Evropsko udruženje za otpadna i napredna biogoriva saopštilo je da pozdravlja te mere, dodajući da veruje da će one podstaći normalizaciju tržišnih uslova iz "izuzetno nepovoljne" situacije od kraja 2022.

(Telegraf Biznis)