Karić: Predložiću Zakon o formiranju nacionalnog fonda za pošumljavanje Srbije

D. J.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Taj fond bi omogućio svakom građaninu Srbije da zasadi barem 100 stabala godišnje, saopštila je BK grupa

Foto: D. Grujić

Privrednik Bogoljub Karić najavio je da će predložiti Skupštini Srbije da donese zakon o formiranju nacionalnog fonda za pošumljavanje koji bi se zvao "Zelena Srbija-Amazon Jugoistočne Evrope".

Taj fond bi omogućio svakom građaninu Srbije da zasadi barem 100 stabala godišnje, saopštila je BK grupa.

Kako je navedeno, šume u Srbiji prostiru se na oko 2,5 miliona hektara, što je oko trećine teritorije Srbije, a Karić ističe da samo ekonomski snažna, moćna i tehnološki razvijena Srbija mora da bude spremna za klimatske promene, koje smo osetili i ovoga leta.

- Kako se ekonomija moćno razvija, uz klimatske promene koje će stvoriti uslove da na terasama umesto muškatli sadimo kivi, potreban je srpski Amazon koji će uspostaviti prirodnu ravnotežu i proizvoditi kiseonik-naveo je on.

Istakao je da bi stvaranjem Nacionalnog fonda za pošumljavanje, sve investicione kompanije koje žele da rade u našoj zemlji imale obavezu da uplate sredstva u fond "Zelena Srbija-Amazon Jugoistočne Evrope".

- Jedini čovek u našoj zemlji koji ima snage da izvede ovakav projekat je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jer čega se on dohvati, to i završi - rekao je Karić i izrazio uverenje da će svi narodni poslanici podržati njegov predlog za donošenje tog zakona.

(Telegraf.rs/Tanjug)