Voda, kafa, hleb... Ove namirnice u Hrvatskoj su najskuplje: Ipak, jedna stavka je jeftinija nego u Srbiji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cigarete su 30 posto jeftinije od proseka Evropske unije

Foto-ilustracija: Shutterstock, Milena Đorđević

Rezultati istraživanja Eurostata na više od 2000 namirnica i usluga pokazuju da je hrana u Hrvatskoj 22 posto skuplja od evropskog proseka.

Meso, voće i povrće su jeftiniji od proseka EU, dok su najskuplji sokovi, mineralna voda, kafa i čaj, i to za čak 27 posto, izveštava HRT.

Takođe, za hleb i žitarice izdvaja se više od 15 posto od proseka EU, dok su mleko, sir i jaja 4 odsto skuplji.

S druge strane, cigarete su 30 posto jeftinije od proseka Evropske unije, nameštaj 13 posto, usluge prevoza su 11 posto niže, dok su usluge u hotelima, kafićima i restoranima 10 posto jeftinije.

Podsetimo, kako smo već pisali, dugogodišnji preduzetnik u turizmu u Istri, Jasmin Šabić oglasio se za Jutrarnji.ht, na osnovu svogiskustava, analiza i brojnih razgovora s gostima istakao je da se pohlepa koja se prikazuje u velikim cenama vraća kao bumerang. Smatra pritom da su za to najviše krivi upravo ugostitelji i trgovci.

"Imam dve kuće za iznajmljivanje koje su izuzetno visoke vrednosti i tamo ne dolaze gosti koji to sebi ne mogu priuštiti. Činjenica je da su ti moji gosti u prethodnim godinama išli u restorane barem tri puta nedeljno, a sada više ne idu uopšte jer ne žele da plaćaju precenjene usluge. Kuvaju kod kuće. Evo, sutra mi dolaze Englezi, kod kojih su cene značajno više, primanja su viša i sve je kod njih skupo. Ni oni ne idu u restorane jer se osećaju prevareno i glupo. Jedno veče sam došao u kuću drugim gostima da obavim neku sitnicu i moji gosti su kuvali, pekli su nešto u rerni, na roštilju", ispričao je Šabić koji poslednju godinu jako puno putuje, vidi tamo cene i onda se šokira kad dođe kući.

(Telegraf Biznis)