Kamp postavio ogradu od 2 metra nasred plaže, pa počeo da naplaćuje ulaz: Posetioci u neverici

D. J.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarstvo mora je najavilo inspekcijski nadzor

Novalja na ostrvu Pag... Foto: Dalibor Brlek / Alamy / Alamy / Profimedia

Kamp Straško kod Novalje, koji ima koncesiju za korišćenje pomorske obale od 2017. godine, suočava se s optužbama za nezakonito isključenje građana od slobodnog pristupa pomorskom dobru. I pored novog Zakona o pomorskom dobru, koji je stupio na snagu 29. jula 2023. godine, građani izveštavaju da su im fizičke barijere onemogućile pristup obali, dok čuvari naplaćuju ulaz. Ovo stvara osećaj da se radi o "državi unutar države."

Građani su prijavili da su vrata koja vode na plažu tokom letnjih meseci zaključana, dok se van sezone ulaz naplaćuje ili je pristup moguć samo sa mora. Ovo onemogućava lokalnim stanovnicima da se slobodno kreću duž obale. Plaža se vodi kao uređena, iako ne razlikuje od prirodnih plaža koje postoje decenijama.

Kamp Straško je odgovorio na optužbe, tvrdeći da posluje u skladu sa zakonima Republike Hrvatske i odredbama ugovora o koncesiji. Grga Kordić, predstavnik kampa, izjavio je da kamp ne krši zakon i da su njihove aktivnosti u skladu sa svim važećim regulativama.

Gradonačelnik Novalje, Ivan Dabo, i odoba odgovornih za nadzor i sprovođenje zakona na pomorskom području nisu imali saznanja o ogradi u moru i naveli su da nisu odgovorni za dodelu koncesija, iako su dužni da nadziru primenu zakona.

Stilinović Rukavina je izjavila da koncesija ne isključuje pomorsko dobro iz opšte upotrebe, ali da kamp ima pravo naplate ulaza. Priznala je postojanje ograde, ali je naglasila da će se ugovor ponovo pregledati. Na zahtev za dodatnim informacijama o zakonskim osnovama za ogradu, odgovor je bio nejasan.

Ministarstvo mora je najavilo inspekcijski nadzor kako bi utvrdilo činjenice i preduzelo odgovarajuće mere. Zakon o pomorskom dobru zabranjuje privatizaciju pomorskog dobra i njegovo isključenje iz opšte upotrebe, a neprovođenje zakonskih odredbi može rezultirati novčanim kaznama za odgovorne osobe, prenosi Morski.

(Telegraf Biznis)