Prvo depozit pa onda svadba: Hrvatski župnik objavio jasna pravila ponašanja pre, tokom i posle venčanja

V. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Župnik je pravilnik objavio na Fejsbuk stranici svoje župe

Foto: Shutterstock

Podstaknut različitim nepravilnostima i nerazumevanjima koja je uočio u slavlju sakramenta braka, župnik župe svetog Marka u Trnjanima kod Slavonskog Broda velečasni Luka Ćosić javno je objavio pravilnik kojim se jasno određuje kako teku pripreme pre, za vreme i nakon venčanja u njegovoj župi. U objavi, između ostalog, navodi kako venčanje treba najaviti u župnoj kancelariji 45 dana unapred te ako je moguće dovesti vlastite muzičare koji će svirati i pevati u skladu sa crkvenim propisima.

Bacanje konfeta, cveća, pirinča i slično posle venčanja pred crkvom je neprikladno, nekulturno i zabranjeno, kao i paljenje baklji i ostavljanje flaša po crkvi i oko nje za vreme venčanja.

Depozit, molim

- Mladenci pri prijavi venčanja ostavljaju iznos od 100 evra u slučaju da se prostor oko crkve ostavi neuredan. Novac dobijaju natrag ako je sve u redu - naveo je župnik.

U objavi na društvenoj mreži Fejsbuk stranici župe takođe stoji da su potrebni dokumenti za venčanje u crkvi krštenica za verenike, potvrde o pohađanju ženidbenog tečaja za mladu i mladoženju, potvrda od matičara o ispunjavanju pretpostavki za sklapanje braka, a u slučajevima da su mladenci prethodno sklopili građanski brak potreban je i venčani list.

Napominje da mladenci u crkvu treba da uđu zajedno. Zvanice, kao i mladenci, moraju da budu primereno obučeni, u skladu sa opštim bontonom, i ne smeju da galame.

Župnik ističe da se sakrament braka obavlja u crkvi, koja je za vernike sveto mesto te da se, bez obzira na vlastita uverenja, u crkvu ulazi s poštovanjem.

Parkiranje vozila nije dopušteno u crkvenom dvorištu, nego na propisanim parking mestima kojih ima dovoljno. Mladenci sakramentu braka pristupaju svesno, trezni i sabrani.

Zvanice, takođe, ne bi smele da dolaze u crkvu pod uticajem alkohola.

- U slučaju nepoštovanja ovih normi, podsećamo da se brak može sklopiti pred samo dva svedoka, dok se ostalu mogu zamoliti da napuste crkvu -nastavlja župnik.

Pri kraju obaveštenja župnik navodi da nakon sklopljenog braka, prema običaju, kumovi donose u sakristiju taksu za venčanje, kao i nadoknadu za sviranje, cveće i slično. Mladence koji ne pristaju na neki deo njegovog pravilnika je podsetio da se sakrament braka može sklopiti i u župi drugog supružnika ili se može zatražiti dopuštenje za venčanje u drugoj župi, preneo je Večernji list.

- Ovaj pravilnik služi kako bismo izbegli nesporazume, sukobe i slične situacije - poručio je sveštenik.

(Telegraf Biznis)