Vlasnik bivših splavova Cunami više ne može da sleće na Savu: Izdata naredba, Aleksandar se javio za Telegraf

Vreme čitanja: oko 1 min.

2022. godine je nabavio ultra-laki hidro avion

Ilustracija:Pixabay

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije juče je doneo bezbednosnu naredbu koja se odnosi na upotrebu operativnih mesta na vodi za potrebe poletanja i sletanja ultralakih vazduhoplova, a koja je u primeni od danas.  Njom se zabranjuje korišćenje operativnih mesta koja se nalaze na vodi za potrebe poletanja i sletanja za ultralake vazduhoplove.

Ovo odluka uticaće i na Aleksandra Zupca, vlasnika nekadašnjih splavova "Cunami", a sada Cunamihouse-a i čoveka koji je prema navodima portala Tango Six prvi doveo ultra-laki hidro avion amfibija u Srbiju 2022. godine.

U prethodne dve godine često se pisalo kako je hidro-avion viđan na raznim lokacijama u Beogradu, a poslednji snimak nastao je pre par dana na Savi.

Ekipa Telegrafa kontaktirala je Aleksandra Zupca nakon donete naredbe, a on nam je potvrdio da je hidro-avion sa snimka njegov. Takođe, navodi da je jedino on obučen za upravljanje i da ga i dalje samo on ima u zemlji. Naredbom Direktorata, očekivano, nije oduševljen.

- Kako zabrane za ultra lajt avione, a za generalnu avijaciju ne, ako je pitanje bezbednosti. U celom svetu je dozvoljeno, ja sam polagao u Italiji - priča Zubac za Telegraf Biznis.

Ističe i da su za svako poletanje i sletanje radili sa kontolom letenja. Zanimalo nas je i koliko košta letenje hidro-avionom, međutim Zubac nam je naglasio da on nije za komercijalne svrhe već samo za članove aero kluba.

Iz Direktorata navode da je ,,razlog donošenja bezbednosne naredbe povećan broj prijavljenih događaja koji imaju ili mogu da imaju uticaj na bezbednost vazdušnog saobraćaja. Bezbednosna naredba važi sve dok se ne stavi van snage".

(Telegraf Biznis)