Srbija i Kina u Sjamenu predstavljaju zajednički projekat Industrijski park Pupin

V. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.

U toku je 24. Kineski međunarodnom sajam investicija i trgovine (CIFIT)

Foto: TANJUG/ Aleksandra Otašević/ bg

Srbija i Kina na 24. Kineskom međunarodnom sajmu investicija i trgovine (CIFIT) u Sjamenu predstavljaju zajednički projekat Industrijski park Mihajlo Pupin čija bi izgradnja, prema rečima pomoćnice ministra unutrašnje i spoljašnje trgovine Milene Kovačević, trebalo da počne krajem godine.

- Predviđeno je da se u parku smesti 17 kompanija čija će delatnost pretežno biti iz oblasti visokih tehnologija i visoko produktivnih delatnosti što istovremeno znači veće angažovanje visoko stručnog kadra - rekla je Kovačević za Tanjug.

Kovačević je naglasila da je srpsko-kineski industrijski park prva zajednicka investicija Srbije i Kine tog tipa i predstavlja novi vid saradnje naše dve države.

- Park obuhvata 320 hektara površine, odnosno preko 500 hektara sa pratećom infrastrukturom - rekla je ona i dodala da će taj grad budućnosti biti na obali Dunava kod Pupinovog mosta.

Osnova za izgradnju Industrijskog parka Mihajlo Pupin je, kako kaže, međudržavni ugovor dve zemlje koji je i inicijativa naših partnera iz kompanije Čajna round and bridž (CRBC) ogranak CCC na čijem paviljonu posetioci mogu da vide izgled industrijskog parka Pupin.

Podsetila je da je osnovano i zajedničko preduzeće Srpsko-kineski industrijski park "Mihajlo Pupin" samo sa jednim zadatkom, a to je izgradnja parka.

Srbija, kako kaže treba da izgradi pristupne infrastrukturne objekte koji su neophodni da bi jedan park funkcionisao na adekvatan način, dok je obaveza kineskih partnera da izgradi kompletnu unutrašnju infrastrukturu, objekte i sve prateće sadržaje za sam park.

Prema njenim rečima, sama investicija finansira se iz sredstava NR Kine i reč je o investicionim sredstvima, a ne kreditnim. Pored direktne finansijske investicije ona podrazumeva i indirektne strane investicije stranih kompanija koje treba da dođu u sam park.

Izgradnja tog značajnog projekta u okviru inicijative Pojas i put biće realizovana u tri faze.

U Sjamenu je u nedelju počeo 24. Kineski Međunarodni sajam investicija i trgovine, na kojem se predstavljaju učesnici iz 120 zemalja. U fokusu naše zemlje koja na toj prestižnoj sajamskoj manifestaciji ima svoj Nacionalni paviljon je Sporazum o slobodnoj trgovini.

CIFIT, na kojem je prethodne dve godine Srbija bila zemlja počasni gost, poseti i više od 120.000 ljudi.

Nacionalni štand Srbije prošle godine proglašen je za najbolji, a ove godine pre samog svečanog otvaranja posetio ga je i zamenik premijera Kine.

Već prvog Dana potpisana su tri komercijalna ugovora između srpskih i kineskih kompanija.

Sjamen moderni grad, grad ostrvo, sa visokim ekološkim standardima, zelena oaza i velika luka koji ima više od pet miliona stanovnika nalazi se u provinciji Fuđien.

(Telegraf Biznis/Tanjug)