Mađari uveli čudan zakon o sniženju od 10 posto: Ovako nešto u Srbiji ne bi moglo da prođe, ili bi?

V. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarstvo kulture i inovacija je predložilo novi zakon

Foto: Shutterstock

U Mađarskoj novi zakon stupa na snagu 1. oktobra po kome izdavači knjiga neće moći da daju popust veći od 10 odsto na nove knjige. Ludvig Orsolia Stefanie, direktor marketinga i komunikacija Librija, rekao je da će u narednom periodu svi uključeni biti direktno obavešteni o promenama koje su nastale zbog stupanja zakona na snagu, o tačnoj proceduri i šta treba da se uradi.

Novi zakon je već mesecima tema razgovora u mađarskom kulturnom javnom životu a izdavači ne podržavaju predlog u ovoj formi. S jedne strane, zato što nisu konsultovani po tom pitanju i dato im je samo četiri dana za konsultacije, a sa druge strane smatraju da mali izdavači mogu bankrotirati, a od toga ne bi imali koristi ni velike knjižare.

"Akt fiksne cene" je predložilo Ministarstvo kulture i inovacija te ga je prezentovalo odlučujućem telu u aprilu, koje ga je i odobrilo. Kako se početak primenjivanja zakona približava nije sasvim jasno kako će ovo uticati na kupce.

Zakon o fiksnim cenama takođe se primenjuje na popuste za pretprodaju i ne dozvoljava prodavcu knjiga da bira iznos popusta. Stoga, čitaocima može da se obezbedi samo maksimalni popust od 10 odsto za knjige objavljene posle 1. oktobra 2024. obuhvaćene zakonom.

Kristian Niari, kreativni direktor Lira Koniv Zrt., rekao je da se trude da kupcima daju popust sa kojim su naručili knjigu pre isteka roka.

- Međutim, knjige objavljene posle 1. oktobra mogu da se prodaju sa maksimalnim popustom od 10 odsto, čak i ako ih je kupac naručio u pretprodaji početkom godine. I u takvim slučajevima pokušavamo da nađemo rešenje koje je u skladu sa zakonom - rekao je.

Na pitanje u kojoj meri bi novi zakon mogao da obeshrabri kupce, Orsolja Ludvig je rekla da mađarski zakon nije bez presedana, mnoge zapadne zemlje primenjuju slične, a prema tamošnjem iskustvu, ovakve cena ima pozitivne efekte, na srednji i duži rok.

- Nadamo se ni u kojoj meri. Umesto toga, očekujemo početnu konfuziju. U prodavnicama kupci neće znati da li se knjiga sa 2024. godinom u impresumu može kupiti na sniženju većem od 10 odsto ako postoji posebna akcija. Prodavac će to takođe moći detaljno da proveri. Ipak, nije problem ako se kupac ne navikne na to da se automatski „važi“ veći popust, jer tada više ne govorimo o sniženju, ali cena prikazana na koricama nema nikakvog značaja - ovako Kristijan Njari razmišlja o ovom pitanju.

Na pitanje kako bi novi zakon mogao uticati na tržište knjiga, kreativni direktor Lira Koniv Zrt. je odgovorio:

- Ne znamo, zato bi bilo dobro da je vlada pripremila studiju uticaja ili planirala nekoliko meseci za konsultacije sa tržišnim akterima. Kao pozitivan efekat, očekujemo da će se trgovina starijim knjigama malo oporavljati, jer samo za njih može da se uvede prava prodaja. U januaru 2026. godine moći ćemo da kažemo da li je efekat ovog zakona pozitivniji ili negativniji, piše Index.

(Telegraf Biznis)