Federalne rezerve smanjile kamatnu stopu po prvi put od pandemije koronavirusa: 48 dana pre izbora

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

To označava ključnu prekretnicu za istorijsku borbu centralne banke protiv inflacije

FED / Foto: Shutterstock

Federalne rezerve su agresivno smanjile kamatne stope danas, najavljujući prvo smanjenje stope od marta 2020.

Hrabar, ali ne i neočekivan potez u pola poena otvara put nižim troškovima zaduživanja za sve, od hipoteka do kreditnih kartica - dovodeći svoj ciljni opseg na 4,75% do 5,00%.

To označava ključnu prekretnicu za istorijsku borbu centralne banke protiv inflacije, koja je više od godinu dana držala stope na najvišem nivou u prethodne 23 godine.

Na 16 sastanaka koji su održani tokom dve godine, svaki zvaničnik Federalnih rezervi koji je glasao o odlukama o monetarnoj politici složio se o tome gde treba da budu kamatne stope.

Taj niz jednoglasnosti prekinut je danas, kada je guvernerka Fed-a Mišel Bouman glasala za smanjenje stopa za četvrtinu, a ne za pola poena za koje je glasala većina zvaničnika piše CNN.

Bouman je bila jedini zvaničnik od njih 11 koji je glasao protiv odluke većine. To, međutim, ne znači da nije bilo žestokih debata među ostalih 11 zvaničnika na dvodnevnom sastanku o monetarnoj politici ove nedelje.

Verovatno će biti otkrivene za tri nedelje, kada Fed objavi rezime onoga o čemu se razgovaralo tokom ovomesečnog sastanka.

Akcije odmah porasle

Akcije su porasle danas u podne po američkom vremenu, dok su investitori navijali za odluku Federalnih rezervi da smanje kamatne stope za pola poena. Dov je porastao 303 poena, ili 0,7%. S&P 500 0,7%, a Nasdak Composite 0,9%.

(Telegraf Biznis)