Vlada Švedske rekla ne: Odbila da spasi kompaniju koja je "evropska nada"

V. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako želi da se pozicionira kao vodeća zemlja u energetskoj tranziciji kompanija Nortvolt se bori za opstanak bez pomoći Vlade

Foto: Shutterstock

Vlada Švedske je odbila da finansijski spasi proizvođača baterija Nortvolt (Northvolt) koji se bori za opstanak.

Premijer ove države Ulf Kristerson je početkom ove nedelje izjavio da Švedska želi da se pozicionira kao vodeća zemlja u energetskoj tranziciji, i to s novim kompanijama kao što su Nortvolt i H2 Grin Stel (H2 Green Stell), a koje su dobavljači kompanija poput Volvo i Atlas Copco.

- Nema govora o tome da švedska država uđe i postane deoničar. Lopta je trenutno u dvorištu Nortvolta - poručio je Kristerson.

Nortvolt je velika evropska nada u konkurenciji kineskog CATL-a i BYD-a, japanskog Panasonika i američke Tesle. Kako je objavio poslovni list Financial Times, ovoj kompaniji je očajnički potreban svež kapital, fokusirajući se na svoju gigantsku fabriku u gradu Skeleftea.

Uprava je primorana da ukine radna mesta, zatvori deo fabrike u Skelefteau i da razmotri kašnjenja u izgradnji još tri fabrike u Švedskoj, Nemačkoj i Kanadi. Borba za svež kapital se događa usled zabrinutosti za prodaju električnih vozila.

BMV je ranije ove godine otkazao ugovor s Nortvoltom, čiji su najveći deoničari Folksvagen i Volvo, a reč je o ugovoru vrednom dve milijarde evra. Ugovor je otkazan zbog kašnjenja u isporukama.

Nortvoltova uprava tvrdi da je kompanija imala relativno malu podršku Vlade Švedske i da je imala velikodušnu podršku Nemačke i Kanade, što se prvenstveno ogledalo u garancijama za kredite. Prema rečima jednog od članova uprave, nije da zavise od ogromnih subvencija iz Švedske, prenosi Kliks.

(Telegraf Biznis)