Za ovo dobijate kaznu od 75 evra i kad niste za volanom: Nemci ozbiljno pooštrili pravila

V. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Važi od 1. oktobra

Foto: Shutterstock/l i g h t p o e t

Leto je iza nas i mnogi vozači u Nemačkoj već zakazuju termine od vulkanizera za promenu guma. Ipak, treba da budu oprezni: od 1. oktobra 2024. godine određene gume se više neće računati kao odobrene zimske gume, navode nemački mediji.

Gume sa simbolom "M + S" (označava blato i sneg, odnosno Matsch und Schnee) više se ne računaju kao zimske gume.

Za njih postoji prelazni aranžman do kraja septembra. Do tada se smatraju prikladnima za zimu ako su proizvedene prije 1. januara 2018. godine. Vozači mogu saznati koliko je njihova guma stara ako pogledaju četvorostruki DOT broj sa strane.

M+S gume koje su kasnije proizvedene nikada nisu službeno odobrene kao zimske gume. Od oktobra u zimskim uslovima se smeju koristiti samo gume sa simbolom Alpine, prenosi Poslovni Dnevnik.

Razlog je sledeći: proizvođači guma mogli su da utisnu simbol M+S na svoje modele bez testiranja kvaliteta; no, stroži propisi važe za gume sa novijim simbolom Alpine.

Onome tko od oktobra u zimskim uslovima koristi neodgovarajuću gumu preti kazna od 60 evra i kazneni bod, baš kao i sa letnim gumama. Ako je osoba invalid, moraće platiti čak 80 evra.

Kazna iako niste bili za volanom

Od vlasnika vozila tražiće se i 75 evra iako nije bio za volanom a tu je i kazneni bod.

Savet vozačima u Nemačkoj: Još jednom pogledajte svoje zimske gume i po potrebi ih zamenite.

(Telegraf Biznis)